AMORAL.MLL.FI.

11 Şubat 2008 Pazartesi

Töre İngiltere’de manşet

Töre İngiltere’de manşet

İngiliz gazetesi The Independent’ın pazar yayını Independent On Sunday, İngiltere’deki “namus cinayetleri” ve şiddetinin oluşturduğu ciddi sorunu, okuyucularına “Her yıl kadınlara yönelik 17 bin saldırı” manşetiyle duyurdu.İngiliz polisinin, ülkede her yıl 17 bin kadının, cinayet dahil olmak üzere, “namus” bahanesiyle işlenen şiddet eylemlerine maruz kaldığını söylediğine dikkat çeken gazete, İngiltere’deki üst düzey polis kadrolarını örgütleyen ACPO derneğinin zorla evliliklere ilişkin resmi verilerin sadece buzdağının görünen kısmını oluşturduğunu, gerçek rakamın 35 kat daha yüksek olduğu uyarısını yaptığını yazdı. Haberde, 11 yaşındaki çocuklarının bile evlendirilmek üzere yurtdışına gönderildiği ifade edildi.

BAKANLIKTAN EYLEM PLANI
İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nın, Bangladeş, Hindistan ve Pakistan’daki konsolosluklarına “zorla evlilik kurbanları”na yardımcı olmak amacıyla daha çok adım atılması talimatı verdiğine işaret eden gazete, İçişleri Bakanlığının da, “namus şiddetine karşı” yeni bir eylem planı hazırladığını kaydetti.

‘ZORLA EVLİLİK BİRİMİ’
İngiliz hükümetinin oluşturduğu Zorla Evlilik Birimi’nin geçen yıl 400 olay ile uğraştığını, bu çerçevede yurt dışında zorla evlendirilmek istenen 167 genç İngiliz vatandaşının İngiltere’ye geri dönmelerini sağladığını anlatan gazete, zorla evliliklerin sadece genç kızların sorunu olmadığını, resmi verilerin, olayların yüzde 15’inin kurbanlarının genç erkekler olduğunu gösterdiğine işaret etti.

İNTİHARLARDA ARTIŞ
“Namus cinayeti” kurbanlarının yarısının kocalarınca öldürülen kadınlar olduğuna vurgu yapılan haberde ayrıca Bangladeşli, Hintli ve Pakistan kökenli İngiliz vatandaşı kızların arasında artan intihar olaylarına da değinildi. 16-24 yaşındaki kadınlar arasında intihar oranının ulusal ortalamadan üç kat daha yüksek olduğu yazıldı.

http://www.aksam.com.tr/haber.asp?a=108269,5

Hiç yorum yok: