AMORAL.MLL.FI.

7 Mart 2008 Cuma

KAGİDER’in Brüksel’deki açılışında öfkeli bir bakan!

eral Tamer

KAGİDER’in Brüksel’deki açılışında öfkeli bir bakan!

Kadın Girişimciler Derneği KAGİDER, Gülseren Onanç’ın başkanlığındaki yeni yönetim kuruluyla birlikte misyon değiştirdi.
Onanç’ın ifadesiyle “5 yıl önce girişimci kavramını kadınlar arasında yaygınlaştırmak için bir araya gelmişlerdi; ancak Türkiye’de kadına biçilen rolün iyi bir anne ve eş olmaktan öteye gitmediği, kadınların işgücü piyasasından hızla çekildiği bir ortamda kadın-erkek eşitsizliğini ortadan kaldırmak, kadın girişimcileri yüreklendirmekten daha acil bir hedef olarak ortaya çıktı.”
Ve KAGİDER, bu yeni misyonu doğrultusunda “AB yasalarının çok önemli bir araç” olduğu görüşünden hareketle, AB kurumlarıyla iletişimi güçlendirmek üzere Brüksel’de ofis açtı. Bir grup gazeteci olarak bizler de Brüksel’e giderek bu açılışa tanıklık ettik.
Yazar Elif Şafak ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal, açılışta yaptıkları geniş ufuklu enfes konuşmalarla, Avrupalı parlamenterleri ve diğer yabancı davetlileri hayran bıraktılar. Hatta “Bize 2 esaslı konuşmacı armağan ettiniz. Bundan böyle toplantılarımızda biz de bu 2 Türk kadınından yararlanmak isteriz” diyerek KAGİDER’e teşekkür ettiler. İkisinin de İngilizceleri mükemmel, dilleri şiirseldi.

Çubukçu neden sinirli?

Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu‘nun, “Sessiz durursanız kısa konuşurum, sessiz durmazsanız siyasetçi olarak çok uzun konuşup canınızı sıkabilirim” cümlesiyle başlayan konuşması, davetliler arasında şaşkınlıkla karşılandı.
Gazeteci olarak bizler ise Çubukçu ile ilgili asıl düş kırıklığını, KAGİDER için ertesi sabah Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen toplantıda yaşadık.
Toplantı, Avrupa Parlamentosu (AP) Kadın Hakları Komitesi Türkiye Raportörü Emine Bozkurt tarafından düzenlemişti. Türkiye’deki kadın haklarıyla ilgili 2 raporun altında imzası bulunan Bozkurt, şimdi 3. raporunun ön hazırlığı içindeydi ve birkaç ay içinde tamamlayacağı bu rapor, AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten’in hazırlayacağı Türkiye İlerleme Raporu’na girecekti.

Fırsat Eşitliği Komisyonu

Bu bilgileri veren Bozkurt, 2. rapordan bu yana meydana gelen olumlu gelişmelere değindikten sonra, AB’ye 3 yıl önce söz verildiği halde bir türlü kurulamayan TBMM Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu’na lafı getirince Çubukçu:
“Başörtüsü sorunuyla ilgili olarak, hükümetin kararlı davrandığı zaman, kısa zamanda ne kadar büyük gelişmeler kaydedebileceğini, bir kez daha görmüş olduk. Kararlı olduğu bir konuda bu kadar hızlı hareket edebilen hükümet, üzerinde 3 yıldır çalışmalar yapılan TBMM Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu konusunda da, umarım verdiği sözleri en kısa zamanda yerine getirir.”
Biz gazeteciler de Çubukçu’ya bu konuda 1-2 soru sormaya kalkınca, birden serin kanlı Çubukçu gitti, Başbakan’ın son dönemdeki öfkeli ve tahammülsüz haline benzer bir Çubukçu geldi.
Soru sormaya teşebbüs eden biz gazetecilere “Demek ki bu komisyondan başka AKP’yi eleştirecek bir şey bulamıyorsunuz; bu da bizim başarımızdır” diye çatarak toplantıyı kısa kesti. Sonra da Emine Bozkurt’a “Bu konuları neden gazetecilerin önünde gündeme getiriyorsunuz” diye sitem etmiş.

Hiç yorum yok: