AMORAL.MLL.FI.

27 Mayıs 2008 Salı

Ilımlı İslam'ın hoşgörüsü bu kadarmış

Ilımlı İslam'ın hoşgörüsü bu kadarmış
Ilımlı İslam'ın hoşgörüsü bu kadarmış

Malezya’daki devlet okullarında diz boyu etek ya da formaların yanında topuğa kadar inen ‘baju kurung’ giyme ve başörtüsü takma seçeneği var.

27/05/2008

Ilımlı İslam ülkesi Malezya’da muhalefet partisi ile bir okul derneği, öğrenci formalarını ‘çok seksi’ bulup ‘Erkeklerin gözü kayıyor. Tecavüze ve hayat kadınlığına kapı aralıyor’ deyip, İslami kurallara göre yönetmelik çağrısı yapınca ortalık karıştı. Eğitim bakanı öneriye karşı çıktı

KUALA LUMPUR - Şeriat mahkemelerinin de laik yargıya paralel olarak işbaşında olduğu ılımlı İslam ülkesi Malezya’da bu kez İslamcıların çok seksi bulduğu öğrencilerin okul formalarıyla ilgili tartışma koptu. Malezya Ulusal Müslüman Öğrenciler Derneği adlı grup, fazla şeffaf olup erkekleri kışkırttığı, zina ve tecavüze teşvik ettiği iddiasıyla beyaz gömlek ve mavi etek yada önlükten oluşan okul formalarının değiştirilmesini istedi. Eğitim Bakanlığı ise bu görüşü reddetti.

‘Gayrımeşru bebek doğuruyor’
Malezya’da 1500 üyesi olan dernek geçen hafta yazılı bir açıklamayla okul formalarını tartışmaya açtı. Örgüt ‘Uniforma istesinler ya da istemesinler erkeklerin bakışları kayıyor. İslami kurallara göre giyim tecavüz, taciz ve evlilik öncesi cinsel ilişki dahil tüm toplumsal hastalıkları savuşturur’ iddiasında bulundu. Eğitim Bakanlığı’nı giyim kuşam yönetmenliğini değiştirme çağrısı yapan derneğin başkan yardımcısı Münire Bahari de, “Bu giysiler erkeklerin dikkatini çekiyor, gayrimeşru bebeklerin doğmasına hatta hayat kadınlığına götürüyor” diye konuştu.

‘Onları buna iten elbise değil illet’
Eğitim Bakanı Hişamuddin Tun Hüseyin, ‘seks suçlarından dolayı öğrencileri ya da giysilerini suçlamanın büyük hata olduğunu belirtip çağrıyı reddetti. Hişamuddin, “Adi hareketlerde bulunanların asıl itibar ettiği şey elbise değil. Genellikle onları bu yola iten temel bir sorun, bir illet var. Bu yüzden kadınları, çocukları ve onların giyindiği elbiseleri ırz düşmanlarının eyleminden dolayı cezalandırmak haksızlıktır” yanıtını verdi. Ancak bu derneğin çağrısına muhalefetteki Tüm Malezya İslam Partisi’nin kadın kolu da destek vermekte gecikmedi. Bakanlığa uyarıyı dikkate almasını salık veren parti, ‘Bu üniformaların yapıldığı malzemenin çok ince olduğu ve özellikle başörtüsü takmadıkları zaman kızları seksi yaptığı gerçeğini görmezden gelemeyiz’ açıklamasında bulundu.

Müslüman Malay çoğunluğun yanı sıra Çinli ve Hint azınlıkları da barındıran 27 milyonluk ülkede kız öğrencilerin devlet okullarında gömleğin altına diz boyu etek veya üzerine önlük ya da topuğa kadar vucüdu örten geleneksel elbise ‘baju kurung’ giyme seçeneği var. İsteyen başörtüsü de takabiliyor.

İslamiyet’in resmi din olduğu Malezya’da din eksenli tartışmalar kamuoyunun gündeminden eksik olmuyor. Geçen hafta yine muhalefetteki İslamcı bir vekilin ‘kadınlar çok eşliliği gönül rızasıyla kabul ederse, boşanma oranları azalır, aile içi sorunlar da sona erer’ şeklindeki çıkışı büyük tartışma yaratmıştı. Yine bu ay başında bu kez Dışişleri Bakanlığı’nın yurt dışına yalnız seyahat edecek kadınlardan ebeveyn veya işverenlerinden yolculuğun nedenini belirten yazılı izin almalarını şart koşan bir tasarıyı hükümete sunması epeyce gürültü koparmıştı. Dışişleri Bakanlığı, kadınlardan sorumlu devlet bakanı Ng Yen Yen dahil bütün kadın hakları örgütlerini adeta ayağa kaldıran önerinin İslamiyet’le bir ilgisinin olmadığını, kadınların yasadışı uyuşturucu kuryesi olarak kullanılmasını önlemeyi amaçladıklarını iddia etmişti. (ap, afp)



Hiç yorum yok: