AMORAL.MLL.FI.

7 Mayıs 2008 Çarşamba

Bir milyon dul

Bir milyon dul




Bir milyon dul
BU HABERİN DETAYI


Bu kadınlara ne oldu


Siyah giyiyorlar, kimseye güvenmiyorlar. Ölen eşlerinin intikamını almak için yanıp tutuşuyorlar.

Irak savaşının acı bilançosu kabarıyor. Şimdiye kadar pek çok konuda bilançolar çıkarıldı. Bu kez, eşlerini kaybeden kadınların sayısı ortaya çıktı. Birleşmiş Milletler verilerine göre Irak savaşı 1 milyon dul kadın yarattı. Bu kadınların sadece yarısı sosyal güvenliğe sahip ve yardım alabiliyor. Savaş dullarından Um Haydar, "Siyah giyiyorum ama sadece yastan ötürü değil, aynı zamanda Irak'taki güvenlik noksanlığına da yas tutuyorum. Herşey çok kötü, her gün ölümle karşı karşıya yaşıyoruz" diyor.

Irak'ta dul kadınlar genellikle siyah giyorlar, sokağa çıkmaktan korkuyorlar. Dul kadına bakışın çok değiştiğini söyleyen bu kadınlar "Her an her yerde taciz ve tecavüze uğrayabiliriz. Bizi koruyacak kimse yok" diyor. Ama, sokağa çıkmaya çekinen bu kadınlar, en çok canlı bomba olmaya gönüllü kadınlar.

Her şeyini kaybetmiş kadının tek silahı

Amerikalı terör uzmanı Farhana Ali, Irak'ta kadınlar tarafından düzenlenen intihar saldırılarının daha da artacağı uyarısını yaptı. Üstelik canlı bomba olmaya en çok dul kadınların gönüllü olduğuna dikkat çekti.

Pkistan kökenli uzman Ali, daha önceki yıllara nazaran 2008'de kadınlar tarafından düzenlenen intihar saldırılarına dikkat çektiği açıklamasında, kadınların saldırılarının gelecek aylarda daha da artacağı yönünde görüş bildirdi ve bunu, Irak'taki durumun giderek kötüleşmesine bağladı.

Ali, AFP'ye yaptığı değerlendirmede, durumu "Kadınlar protesto etmek için saldırı düzenliyor. Irak'ta kadınlar kocalarının, toplumlarının, ülkelerinin kaybını protesto ediyor" diye özetleyerek, bu yıl ocak ve nisan arasında Irak'ta kadınların 12 intihar saldırısı düzenlediğini hatırlattı.

Tecavüz, işkence, kaçırılma

"Bu önemli bir artış" diyen Ali, işgalin başladığı 2003'den 2007'ye kadar 11 kadının intihar saldırı düzenlediğine dikkat çekti ve "Çatışmalar sürdükçe Irak'ta daha fazla istikrarsızlık görülecek ve terörden yana tavır koyan kadınların da sayısı artacak, göreceksiniz" ifadesini kullandı.

Iraklı kadınların çatışmalar devam ettikçe giderek daha marjinalleştiğini belirten Ali, "Iraklı kadınlar toplumlarında, hükümette sahne gerisindeydi ve bizler de onları toplumda etkin rol almaları imkanından yoksun bıraktık" dedi.

Irak'ta kalan kadınların çoğunun tecavüze uğradığını, işkence gördüğünü ya da kaçırıldığını söyleyen Ali, bu kadınların iki kere kurban konumuna geldiklerini belirtti.

"Irak'taki Amerikan askerlerinin de kadın kamikazelere karşı bir kültür duvarına çarptığını" ifade eden Ali, "Bakmaları bile sorun yaratan bu kadınların kamikaze olup olmadıklarının anlaşılmasının neredeyse imkansız olduğunu" kaydetti.

Farhana Ali şunları söyledi:

"Irak, kadınların güçsüz olduğu, kendilerini korumaları gereken ve evde hem kadın hem erkek rolü üstlenmek durumunda kaldığı bir dullar ülkesi. Dolayısıyla kadınları kullanmak kolaylaşıyor. Geriye bir intihar saldırısı düzenlemek isteyip istemeyecekleri kalıyor. Cihat mücadelesi veren kadın örgütlerine girmek istiyorsanız kadın polis ve kadın askerleriniz olmalı. Amerikalı komutanların çoğu Irak'ı erkek egemen bir toplum olarak görüyor, oysa istikrarlı bir toplum istiyorsak kadınlarla da ilgilenmek gerek."


http://www.hurriyet.com.tr/dunya/8884050.asp?gid=229&sz=93177


Hiç yorum yok: