AMORAL.MLL.FI.

4 Mayıs 2008 Pazar

''Suomessa on kiire''

2002: SK 7/2002 aiheet

14.2.2002 10:19:17

''Suomessa on kiire''

Yakup Yilmaz on huolissaan. Hän pelkää, että joku tyttö Suomessakin kokee vielä saman kohtalon kuin ruotsalainen Fadime Sahindal.

"On kiire, sillä 'Suomen Fadimet' ovat nyt 7-14-vuotiaita", diplomi-insinööri Yakup Yilmaz sanoo.
Yilmaz on kotoisin Koillis-Turkista, josta hän muutti Suomeen opiskelemaan selluloosa- ja paperitekniikkaa vuonna 1990. Nyt hän tekee väitöskirjaa ja pyörittää omaa vientiyritystä.
Perheetön Yilmaz tuntee paljon Lähi-idästä ja Välimeren seudulta tulleita maahanmuuttajia, sillä hän on entinen Suomen turkkilaisen yhdistyksen puheenjohtaja ja käy aktiivisesti moskeijassa.
On siis kiire. Mitä pitäisi tehdä?
Ensinnäkin Yilmaz varoittaa siitä, mitä ei pitäisi tehdä. "Ruotsin media on osasyyllinen Fadime Sahindalin kuolemaan. Suomen median ei pitäisi tehdä samoja virheitä", hän sanoo.
Kun Fadime Sahindalin konflikti isän kanssa kärjistyi, Fadime tuli - tai tuotiin - asiansa kanssa julkisuuteen. Perinteistä kunniakäsitystä vaalivan isän kannalta se oli pahinta, mitä saattoi tapahtua. Perheasia tuli koko maailman tietoon. Fadime esiintyi poikaystävineen televisiossa ja lehdissä yhä uudestaan.
Yilmaz voi kuvitella, mitä isän päässä liikkui: isän silmissä tyttären häpeällinen "huoruus" laajeni järjettömiin mittasuhteisiin. Ei enää ollut kyse vain miehen omasta kunniasta vaan myös koko kotiseudun klaaniyhteisön kunniasta.
Yilmaz arvelee, että siinä vaiheessa isän mieli romahti eikä hänelle jäänyt omasta näkökulmastaan katsottuna muuta mahdollisuutta kuin tappaa tyttärensä.
Mitä Yilmaz sitten olisi tehnyt ruotsalaisen journalistin asemassa?
"Ongelmasta olisi tietysti pitänyt kertoa, mutta ilman nimiä ja kuvia."

Lue juttu kokonaisuudesssaan Suomen Kuvalehden sivulta 21

Hiç yorum yok: