AMORAL.MLL.FI.

20 Ağustos 2008 Çarşamba

Afgan kadınları kendilerini yakıyor

Afgan kadınının çığlığı



İşte baskılarla dolu yaşamların sonu. Afganistan'da giderek daha çok kadın intiharı seçiyor. Bunun için kendilerini yakıyorlar. Çünkü en ucuz intihar şekli bu... Ama acılarla dolu yaşamların acı sonuna bile dünya hala kayıtsız.

Kendini yakan kadınların dramı

Afganistan'da kadın olmak

ABD'nin 2001'de Afganistan'da Taliban iktidarına karşı başlattığı harekatla Taliban'dan "kurtardığı" ülkede, kadınların gelişimine dair verilen sözler çoktan unutuldu. Taliban gitti ama yerine gelen iktidar, kadınlar için neredeyse hiç bir şey yapmadı. Kadınlar yine eğitimden mahrum, sosyal hayattan dışlanmış, mahalle baskısı altında yaşamaya devam ediyor.

Burkadan, sargılara

Güçlüklerle dolu yaşamlarından kaçabilmek için kendilerini yakarak intihar etmeyi seçen kadınların sayısı giderek artıyor. Bunun için ise kendilerini yakarak öldürmeyi seçiyorlar. Çünkü en ucuz intihar şekli bu. Yapılan araştırmalara göre Afgan kadınları en kolay ateşe ulaşabiliyor. İşte bu yüzden şu sıralar Herat kentindeki hastanenin Yanık Ünitesi, kendini yakarak öldürmeye çalışan kadınlarla dolup taşıyor. Onlar burkadan çıkıp, sargılara giriyor. Çoğu da kurtarılamıyor.
Tecavüz, taciz, mahalle baskısı, zorla evlilik

Alman sivil toplum örgütü 'Medica Mondiale'ye göre, son bir yılda "tek kurtuluşu" kendini yakmakta bulan Afgan kadınlarının sayısı ikiye katlandı. Başkent Kabil'de sadece bu yıl 36 kadın kendini yakarak intihar etti. İntihar olaylarının başlıca sebepleri arasında zorla evlendirilme, tecavüz, cinsel taciz, mahalle baskısı, burka altında geçen ya da geçmek bilmeyen yıllar var.

Hiç yorum yok: