AMORAL.MLL.FI.

20 Ağustos 2008 Çarşamba

Töre 4 çocuklu ailenin peşinde

Töre 4 çocuklu ailenin peşinde

Erol ŞENNUR Sabah Gazetesi 20.8.2008
5 yıl önce berdel evliliği yapan iki aileden biri, 3 çocuklu kadını "geri vermek" isteyince, bu süre içinde 4 çocuğu olan diğer aileye töreden kaçmak düştü..
Şanlıurfa Siverek ilçesinin Turna köyünde yaşayan Ahmet Suvarigil, 5 yıl önce aynı köyde yaşayan Melek Taysun ile berdel karşılığı evlendi. Ahmet Suvarigil, Melek Taysun ile evlenirken, erkek kardeşi Mehmet Ali Tuysun da Ahmet'in ablası ile evlendi. Ahmet'in 4, ablasının ise 3 çocuğu oldu. Ahmet Suvarigil (31) eşi Melek (26) ve çocuklarını alıp Adana'ya geldi ve burada yaşamaya başladı. Eşi ve çocuklarıyla birlikte mutlu bir hayat süren Suvarigil'in huzuru, geçtiğimiz ay gelen tehdit telefonları yüzünden bozuldu.

'NAMUS MESELESİ'
Ahmet Suvarigil'i arayan eşinin yakınlarından Ömer Karakeçili, "Ablanı birisiyle başbaşa otururken yakaladık. Bu bize göre namus meselesidir. Ablanı evine gönderdik. Kızımızı geri gönder, göndermezsen biz sana yapacağımızı biliyoruz. Seni de, gelmezse bacımızı da öldürürüz" diyerek tehditte bulundu. Ablasının da tehdit edildiğini öğrenen Ahmet Suvarigil eşi ve çocuklarını yanına alarak jandarmaya ve savcılığa 14 kişi hakkında suç duyurusunda bulunarak koruma istedi.


Berdel nedir?

Daha çok başlık parasını ödememek için yapılan berdel evliliklerinde, dört insanın kaderi aile büyüklerinin kararıyla birbirine bağlanmış oluyor. Berdel ile evlendirilen kadınlardan birinin kocası onu istemezse ya da boşarsa, berdel yapılan diğer kadın da eşiyle mutlu olsa bile boşanmak zorunda kalıyor.

Hiç yorum yok: