AMORAL.MLL.FI.

12 Mart 2008 Çarşamba

İSVEÇ'TE KÜRT AİLELERİ ARASINDA BOŞANMALAR ARTIYOR

İSVEÇ'TE KÜRT AİLELERİ ARASINDA BOŞANMALAR ARTIYOR
İsveç'te her 10 aileden birinde anne baba boşanırken çocuklar ise parçalanmışlığın verdiği dramla büyüyor. Bu duruma karşı kolları sıvayan Kürt Kadın Derneği ise yaşanan sorunlara çözüm ararken, aynı zamanda iki kültür arasına sıkışmış ailelerin yeniden kültürü ile buluşturulması hedefleniyor.

Avrupa ülkelerine gelen ailelerin yaşadığı entegrasyon sorunları aile içinde büyük sorunlara neden olurken, İsveç'te eşler arasında yaşanan boşanmalar başı çekiyor. Yaşadıkları ülkelerden İsveç'e gelen Kürt aileleri yaşadıkları entegrasyon sorunlarıyla birlikte aile içi sorunların sonucunda boşanmayı tercih ederken, her 10 aileden biri parçalanmış.

Sözkonusu sorunların giderek artması üzerine Helsinborg Enternasyonal Kürt Kadın Derneği harekete geçti. Ağırlıkta kadınlara ve gençlere yönelik çalışmalar başlatan dernek, kültürler çatışması arasına sıkışmış ailelerin, sorunlarına çözüm arıyor. Eşler arasında boşanmaların doruğa çıktığı İsveç'te Helsinborg kentinde kurulan Enternasyonal Kürt Kadın Derneği Kürt ailelerinin içinde bulunduğu durumu ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

ÇOCUKLAR İNTİHAR VE NARKOTİKE YÖNELİYOR

Helsinborg'ta daha önce var olan Kürt Kültür Derneği'nin kapatılmasıyla birlikte zorlandıklarını anlatan Enternasyonal Kürt Kadın Derneği Başkanı Fatma Traş, aile içi yaşanan sorunların çocuklar üzerinde büyük bir etki yarattığını belirterek derneğin kapanmasıyla birlikte telafi edilemeyecek sorunların meydana geldiğini söylüyor. Özellikle parçalanmış ailelerde bozuk bir pskiloji ile yetişen çocuk sayısının giderek attığına dikkat çeken Traş kuruluş amaçlarını şöyle açıklıyor:

''Helsinborg'ta derneğimiz kapandıktan sonra en büyük eksikliğini biz kadınlar hissediyorduk. Daha sonra tartıştık ve bir aylık çalışma sonucunda derneğimizi 21 kadınla kurduk. Özellikle diaporada bulunan Kürt çocuklarının dernek ortamından uzaklaşması demek kendi kültürü ve ana dillerinden uzaklaşması anlamına geliyor. Buna birde aile içinde yaşanan sorunlar eklenince ortaya daha vahim ve telafi edilemeyecek sorunlar çıkıyor. Çocuklar narkotik maddelerine yöneliyor yada intihara sürükleniyor. Anne ve babanın ayrı olması bunda büyük bir rol oynuyor.

Bunun tehlikelerini görerek harekete geçtik. Çünkü dernek insanları birleştiriyor. Tüm insanlara kapımız açıktık ama başta Kürt kadınlarının sorunlarına çözüm arıyoruz..

AİLE İÇİ ŞİDDET ANLATILMIYOR

Özellikle İsveç'te kadına verilen sosyal destekten dolayı kadınların aile bütünlüğü için hiç çaba harcamadan boşanmayı tercih ettiğini ve yeni bir yaşam kurma hevesinin bir dönemden sonra trajediye dönüştüğüne dikkat çeken Traş, tüm bunların yanısıra birçok ailede de şiddet yaşandığını dile getiriyor.

Kadınların aile bağlarını koparmadan özgürlük arayışı içinde olmaları gerektiğine dikkat çeken Tıraş, devamla şunları söylüyor: ''Kadınların yaşadığı sorunlar hakkında şu an bir araştırma yapıyoruz. Ancak maalesef bizim insanlarımız feodal yapıyı kıramamış ve kadına yönelik şiddet ve baskı tüm hızıyla sürüyor. İsveçte olmaları hiçbir etki yaratmamış. Kadınlarımız herşeyi yapacak güçteler anca gelenek ve görenekler onların yolunu kapatmış. Bizler kadınların önünü açmak için uğraşıyoruz. İsveçte kalan kadınlara demokratik haklarını talep ederek aile bağlarını koparmadan ileriye adım atmalarına çağrıda bulunuyoruz.''

TÜM KADINLARIN SORUNU BİR

16 yıldır İsveç Helsinborg'ta yaşayan ve derneği kurucu üyesi olan Hanse Kurtlu ise, dernekte açtıkları bağlama ve folklor kurslarına çocukların büyük ilgi göstermesinin umut verici olduğunu dile getirek söz başlıyor. İsveç?te aile içi sorunların çok ağır boyutlara ulaştığını benzer sorunlarla kendilerininde karşı karşıya olduğunun altını çizen Kutlu, devamla şunları dile getiriyor:

''Aslında aile içi sorunları hepimiz aynı derecede olmasada yaşıyoruz. Kürt kadını için ne kadar özgürdür desekte aile içinde hem şiddet hemde kısıtlamaları yaşıyor. Bizim gençlerimiz iki kültürün arasına sıkışmış durumda. Bizde çocukları anlamadığımız için anne baba arasında kavga çıkıyor. Köklü bir ailenin buraya gelmesinden sonra boşanmalar yaşanıyor. İsveç'in her yerinde çok ağır boyuta ulaşmış durumda. Hem devletin yarattığı birrahatlık var hemde kültürler çatışması buna en büyük nedendir. Kürdistanda eşler birbirine bağlıdır. Çünkü başka çaresi yok. Ancak buraya geldikten sonra asimilasyon sonuna kadar yaşatılıyor. Burada aile yapısı darmadağın olmuş herkes bir tarafa geçmiş. Bizlerde dernek çevresinde kenetlenerek ailelerimizi korumaya çalışıyoruz.''

"BU ÜLKEDE YAŞAMAK O KADAR ZORKİ!"

İsveç'e 14 yıl önce gelen Zeliha Tülay'da ''Bu ülkede yaşamak o kadar zor ki! bu yaşama mahkum edildik. Geri de dönemiyoruz? diyerek iki kültür arasına sıkışmışlığın getirdiği zorluğu özetliyor. Bu duruma karşı mücadele vermek için dernek kurucuları arasında yerini aldığını anlatan Tülay'da arkadaşları gibi boşanmalardan yakınıyor. Derneğin bir diğer kurucu üyesi ve aynı zamanda folklor dersleri veren Mediya Zag ise, kadınların sivil toplum kuruluşu kurarak öncülük etmesinin büyük etki yarattığını düşünüyor. Kadınların yaşadığı bir diğer ve önemli sorun olan iş konusuna değinen Zag, kadın işsizliğinin giderek arttığına dikkat çekiyor.

İsveç'te kadına birçok sosyal hak verilse bile kadınların iş dünyasında erkeklerden daha az ücret aldığını hatırlatan Zag, devamla şunları söylüyor:

"Bana göre şu durumda kadınların yaşadığı en büyük sorun iş alımında yer alamamasıdır. Kadın işsizliği büyük. Çünkü yabancı kadınların bir mesleği olmadığı için işsizlik sorunu yaşıyorlar. Bizim amacımız kurslarla birazda olsa yardım edip yol göstermektir. İş alanına açılmaları için destek sunmak istiyoruz.

Öte yandan çalışan kadında erkeklerle aynı işi yapmasına rağmen daha az ücret alıyor. Kadına karşı adaletsizlik bir kezde iş dünyasında karşımıza çıkıyor. Ama öncelikli olarak çocuklar vahim durumda oldukları için onlara kurslar açtık ve bir an önce onları içinde bulundukları kötü durumdan kurtarmaya çalışıyoruz. Kadınların sosyal yaşama katılmaları için öncelikli olarak geziler ve sosyal alana açılma faaliyetleri düzenlemek için çalışma başlattık.

Biz kadın derneği gibi gençlik derneklerininde açılmasını bekliyoruz. Çünkü maalesef gençlerimiz aile ile ilişkiye geçemiyorlar. Aile biraz üzerine gittiğinde de sosyale sarılıyorlar...


ANF NEWS AGENCY ve http://www.rojaciwan.com


Yazar: Redaksiyon (İsveç)
E-posta: tawkirar.haber@tawkirar.com

Hiç yorum yok: