AMORAL.MLL.FI.

21 Şubat 2008 Perşembe

Irakilaistytön kunniamurha levisi Internetiin

Irakilaistytön kunniamurha levisi Internetiin

IKK, 18.5.2007

Vaikka arviolta noin 5 000 naista joutuu vuosittain kunniamurhan uhriksi, viimeistään 17-vuotiaan irakilaisen Du'a Khalil Aswadin julma kohtalo antaa irvokkaalle kansalaisoikeudenkäynnille kasvot. Aswad kivitettiin kuoliaaksi satapäisen yleisön seuratessa ja hurratessa. Poliisien todistama tapahtuma ikuistettiin kännykkäkameroilla ja levitettiin Internetiin.

Du'a Khalil Aswadin maallinen vaellus päättyi jo runsas kuukausi sitten Bashikassa lähellä Mosulia Pohjois-Irakissa. Tapaus olisi saattanut jäädä yhdeksi tuhansista, elleivät Aswadin murhaajat itse olisi filmanneet ja julkistaneet tapahtumaa.

Aswadin "rikos" oli se, että hän rakastui väärään mieheen. Du'a kuului Pohjois-Irakin kurdialueilla harjoitettavan Yezidi-uskonnon piiriin, mies on sunnimuslimi. Uskontokunnat tunnetaan keskinäisestä vihanpidostaan, joten parisuhde oli perheen mielestä "mahdoton".

Lontoossa toimiva, iranilais- ja kurdinaisten oikeuksia valvomaan perustettu järjestö IKWRO kertoo verkkosivuillaan, kuinka Du'a rakastui mieheen, tapasi häntä salaa ja lopulta karkasi kotoaan voidakseen jatkaa seurusteluaan. Mies kuitenkin hylkäsi Du'an.

Perhe houkutteli palaamaan

"Kunnian kirouksen" riivaama, kotoaan karannut ja vääräuskoiseen rakastunut Aswad oleskeli viisi päivää paikallisten Yezidi-johtajien luona. Perhe sai kuitenkin vakuutteluillaan Du'an uskomaan, että hänelle oli annettu anteeksi ja houkutteli tämän kotiin. Se koitui nuoren naisen kohtaloksi.

Aswadia oli vastassa satapäinen miesjoukko – mukana tytön eno, veli ja serkku – joka kivitti häntä tiiliskivin ja tavallisin kivin, riisui tämän alaruumiin paljaaksi ja potki puolustuskyvytöntä naista eri puolille kehoa.

Monet julkiseen murhaan osallistuneista kuvasivat tapahtuman kännykkäkameroillaan. Paikalla oli todistettavasti myös poliiseja, jotka eivät puuttuneet millään tavalla tapahtumien kulkuun.

Videot levisivät Internetiin

Kuvat ja videoidut filminpätkät ilmestyivät aluksi kurdilaiselle verkkosivustolle, josta ne levisivät eri puolille Internetiä. Myös IKWRO on julkistanut filmejä osoittaakseen, kuinka raa'asta asiasta on kyse.

Islamistien mukaan Du'a oli kääntynyt islamiin ja hänen kivittämisessään oli ennemminkin kyse marttyyriudesta kuin kunnian palauttamisesta. Paikalliset islamistiryhmät ovatkin yrittäneet saada hyvitystä tapahtumalle kiihottamalla iskuihin Yezidi-ryhmittymää vastaan. Sunnien hyökkäyksessä

YK:n arvion mukaan maailmassa tapahtuu vuosittain jopa 5 000 perheenjäsenten suorittamaa kunniamurhaa. Pelkästään Kurdistanissa on YK:n raporttien mukaan tehty alkuvuonna noin 40 kunniamurhaa.

Varoitus:

IKWRO:n sivuilla esillä oleva, Du'a Khalil Aswadin kohtaloa kuvaava filmiaineisto sisältää erittäin väkivaltaisia kohtauksia, jotka voivat järkyttää mieltä.

Lähteet:
Iranian and Kurdish Women´s Rights Organisation
International Campaign Against Honour Killings
Amnesty International

http://www.verkkouutiset.com/arkisto/ulkomaat/108483.html



Hiç yorum yok: