AMORAL.MLL.FI.

21 Şubat 2008 Perşembe

Uskontoon perustuva kunniamurha voi olla pian totta Suomessakin

Uskontoon perustuva kunniamurha voi olla pian totta Suomessakin
Kirjoittanut: uskonto tappaa viattomia
27.4.2006 klo 08.54
SUOMI24


Poliisi:
Kunniamurha voi olla pian totta Suomessa
26.4.2006 18:41

Uskonnon osuus perhe-elämässä ja kulttuurisissa tavoissa on edelleen suuri, ja asenne saattaa olla se, että nainen ja lapsi ovat miehen omaisuutta. Kun eteen tulee ongelmia, Suomen laki saa poliisin kokemuksen mukaan valitettavan usein väistyä. Helsingin poliisi pelkääkin, että kunniamurha on pian totta Suomessa.

Ylikomisario Veli Hukkasen mukaan pääkaupunkiseudulla on ollut reilun vuoden aikana lukuisia tapauksia, joissa aviomies tai suku on uhannut tappaa maahanmuuttajanaisen sen takia, että tämä on halunnut eroon väkivaltaisesta parisuhteesta. Poliisi on järjestänyt naiset yhdessä sosiaaliviranomaisen ja muiden auttavien tahojen kanssa salaisiin turva-asuntoihin.

Näissä tapauksissa joudutaan turvaamaan myös muun muassa vanhempien ja lasten tapaamisia sekä oikeudenkäyntejä.

Uhkatapaukset lisääntymässä

- Kunniaväkivallan uhkatapaukset ovat uusi ilmiö, ja ne tulevat lisääntymään. Pelkään, että pääkaupunkiseudulla tapetaan vielä maahanmuuttajanainen sen takia, että hän on ottanut eron, Itäkeskuksen poliisipiirissä työskentelevä Hukkanen sanoo.

- Yhteiskunnan tulee tehdä kaikkensa estääkseen, että ensimmäistäkään tällaista tekoa ei tapahtuisi, hän jatkaa.

Hukkanen oli keskiviikkona mukana seminaarissa, jossa oli läsnä Helsingin lisäksi Varsovan, Riian ja Vilnan poliisiviranomaisia. Seminaari on osa EU:n rahoittamaa, perheväkivaltaa käsittelevää Daphne II-projektia.

Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön johtaja, rikosylikomisario Kari Tolvanen pitää kunniamurhaa mahdollisena.

- Toivottavasti sitä ei tapahdu täällä koskaan. Pelko on kuitenkin olemassa.

Väkivalta harvoin tietoon

Helsingissä on surmattu kahden viime vuoden aikana viisi maahanmuuttajanaista. Tolvasen mukaan tapauksissa ei ole paljastunut viitteitä kunniaväkivallasta. Tekojen taustalla on ollut muun muassa ryöstö ja mielenterveysongelmia.

Erityisen ongelmallista pelätyissä kunniamurhissa on poliisin kannalta se, että maahanmuuttajaperheissä tapahtuva väkivalta tulee erittäin harvoin viranomaisten tietoon. Tolvanen vertaa tilannetta parin-kolmenkymmenen vuoden takaiseen, jolloin väkivalta suomalaisperheissä oli tiukasti piilossa pidetty asia.

- Maahanmuuttajat eivät välttämättä tiedä, kehen ottaa yhteyttä. Tai he eivät uskalla ottaa yhteyttä, koska eivät luota viranomaisiin. Toisaalta monilla on hyvin vahvassa oman kulttuurin näkemys. Kotouttaminen ei ole välttämättä onnistunut.

Kolme hälytystä rajana

- Poliisi tekee sosiaaliviranomaisten ja muiden tahojen kanssa kaikkensa suojellakseen näitä naisia, mutta aukotonta toiminta ei ole.

- Eräs maahanmuuttajamies sanoi lähestymiskielto-oikeudenkäynnissä kerran, että jos hän haluaa tappaa vaimonsa hän tekee sen. Ja näinhän se varmasti on, Hukkanen kertoo.

Helsingin poliisi on vuoden alusta lähtien puuttunut kotihälytystehtäviin entistä järeämmin. Aseena virkavallalla on malli, jossa kolme samasta osoitteesta tullutta kotihälytystä johtavat aiempaa tarkempaan selvitykseen poliisipiireissä ja paikallisessa sosiaalitoimessa. Poliisi ja sosiaalitoimi arvioivat, onko siihen mennessä tehty viranomaistyö ollut riittävää perheen ongelmien ratkaisemiseksi ja perheväkivallan kierteen katkaisemiseksi. Erityisesti lapsiperheet ovat suurennuslasin alla.

Poliisi uskoo, että ohjelmalla pystytään torjumaan myös maahanmuuttajaperheissä tapahtuvaa väkivaltaa. Helsingin poliisi kirjasi viime vuonna reilut 9 000 kotihälytystehtävää, joista noin 2 500:n taustalla oli perheväkivalta.


http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000012&posting=22000000016001241

Hiç yorum yok: