AMORAL.MLL.FI.

21 Şubat 2008 Perşembe

Kunniamurha, Kunniaväkivalta

Kunniamurha

Kunniamurha tarkoittaa yleensä naisen murhaamista suvun kunnian vuoksi. Nainen voidaan murhata kunnian vuoksi häiden jälkeen, jos luullaan, että tämä ei ollut neitsyt. Yleensä neitsyys todennetaan naisen repeytyneestä immenkalvosta vuotaneesta verijäljestä lakanalla, ja jos verta ei havaita vuotaneen, arvellaan, että nainen on ollut luvatta yhdynnässä jo ennen avioliittoa. Murhaaja on yleisimmin morsiamen isä tai veli, joka haluaa puhdistaa sukunsa maineen. Muita syitä kunniamurhiin ovat väitetty uskottomuus tai väitetty esiaviollinen seksi. Myös naisiin kohdistuneet raiskaukset saatetaan katsoa naisen omaksi syyksi, ja raiskattu nainen voi joutua murhatuksi.

Kunniamurhat eivät perustu mihinkään uskontoon, mutta niitä yritetään perustella uskontojen, kuten islamin moraalisäännöillä. Yleensä kunniamurhia tehdään islamilaisissa maissa tai länsimaihin muuttaneiden muslimien parissa. Usein paikallisviranomaiset ovat haluttomia tekemään murhille mitään, vaikka lainsäädäntö ja ylemmät viranomaiset vastustaisivat niitä jyrkästi.

Vapaamieliset tai länsimaistuneet muslimit pitävät yleensä kunniamurhia yhtä kauhistuttavina kuin muitakin murhia.

Katso myös

Kunniaväkivalta

Haettu osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Kunniamurha

Luokat: Puutteelliset lähdemerkinnät | Henkirikokset

Kunniaväkivalta

Kunniaväkivalta on miesvaltaisten yhteisöiden kunnian käsityksiin pohjautuvaa väkivaltaa, jolla pyritään suojelemaan erityisesti miesten ja sukujen kunniaa. Kunniaa katsotaan uhkaavan esimerkiksi naisten "sopimattoman" seksuaalisuuden tai parinvalinnan aiheuttaman häpeän.

Kunniaväkivallalla pyritään sekä ehkäisemään että kostamaan miehiin kohdistuvaa häpeää.

Sisällysluettelo

1 Naisiin kohdistuvan kunniaväkivallan muotoja

1.1 Avioliittoon pakottaminen

1.2 Naisen sukupuolielinten silpominen

2 Naisiin kohdistuvan kunniaväkivallan esiintyminen

3 Verikosto

4 Euroopassa

5 Valistustyötä Suomessa

6 Aiheesta muualla

7 Lähteet

Naisiin kohdistuvan kunniaväkivallan muotoja

Kunniaväkivallan eräs muoto ovat kunniamurhat. Kunniamurha tarkoittaa esiaviollista tai avioliiton ulkopuolista seksiä harjoittaneen naisen tappamista yleensä naisen oman suvun kunnian säilyttämiseksi.

Intiassa ja Pakistanissa on vanha perinne, että uskottomaksi väitetyn naisen ulkonäköä turmellaan. Aiemmin tämä on tarkoittanyt lähinnä nenän leikkaamista pois. Nykyisin käytetään myös happoa, jolla naisen kasvot tuhotaan täysin. Naisen ulkonäön turmelee yleensä oma aviomies, joka sitten myös jättää naisen. Erään järjestön laskujen mukaan vuosien 1994 ja 1999 välillä 3 560 naista joutui sairaalaan happo-, tuli- tai bensiini-iskun vuoksi. Puolet heistä kuoli. [1]

Miehet saattavat taistella kunniastaan vahingoittamalla naisia. Naisia on jopa raiskattu miesten kunnian vuoksi. Intiassa oli viime aikoina tapaus, jossa kyläyhteisön vanhimmat määräsivät erään suvun naisen raiskattavaksi, koska suvun miesten väitettiin raiskanneen erään toisen suvun naisen.

Avioliittoon pakottaminen

Paljon kunniamurhia ja muita vakavia väkivallantekoja yleisempi ja laajalle levinneempi kunniaväkivallan muoto on avioliittoon pakottaminen. Moniin perinteisiin kulttuureihin on lähes itsestäänselvyytenä kuulunut, että avioliitto on ennen kaikkea sukujen asia. Nykyisin katsotaan kuitenkin, että vastentahtoisen pakottaminen naimisiin on paljon raiskaustakin pahempi ihmisoikeusloukkaus.

Naisen sukupuolielinten silpominen

Naisen sukupuolielinten silpominen on kunniaväkivallan rajatapaus. Usein se tehdään perinteen vuoksi, mutta perinteen taustalla on tarve rajoittaa naisen seksuaalisuutta, jotta miesten kunnia säilyisi. Näin ollen se on nähtävissä kunniaväkivallaksi.

Naisiin kohdistuvan kunniaväkivallan esiintyminen

Naisiin kohdistuvaa kunniaväkivaltaa esiintyy erityisen patristisissa yhteisöissä ja suvuissa. Erityisen paljon kunniaväkivaltaa on Lähi-idässä, Keski-Aasiassa ja Afrikassa islamilaisen kulttuurin piirissä, mutta myös Intiassa. Arvellaan kuitenkin, että kunniaväkivalta on ollut monilla näistä alueista jo ennen islamimuskoa. Esimerkiksi juutalaisen lain mukaan raiskattu nainen saatettiin kivittää kuoliaaksi, jos hän ei ollut huutanut apua.

Periaatteessa kunniaväkivalta, mukaan luettuna avioliittoon pakottaminen, on kielletty kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa, joihin on sitoutunut valtaosa maista. Isossa osassa maailmaa kunniaväkivallan lievemmät muodot, kuten avioliittoon pakottaminen ovat kuitenkin käytännössä hyväksyttyjä riippumatta lainsäädännön tai ylempien viranomaisten kannasta. Miehellä on myös usein oikeus pahoinpidellä vaimoaan ja pakottaa tämä yhdyntään tai lasten tekemiseen.

Kunniamurhat ja vakava ruumiillinen vahingoittaminen kunnian vuoksi on kielletty lähes kaikkialla, ja joskus niistä jopa saa kovemmat rangaistukset, mutta silti on joka vuosi tapauksia, joissa syyllisiä ei saada vastuuseen. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan tämä johtuu usein varsinkin paikallisviranomaisten kyvyttömyydestä tai haluttomuudesta toimia.

Verikosto

Verikosto on naisiin kohdistuvien kunniamurhien viime aikoina vähemmän julkisuudessa ollut, mutta tuhoisa miehiin kohdistuva vastine. Sillä tarkoitetaan murhaa, jonka uhriksi joutuu jokin vihollissuvun miespuolinen jäsen. Naiset joutuvat verikoston uhriksi harvoin, sillä naisten murhaamista pidetään yleensä tabuna. Verikostoa esiintyy nykyisin eniten Balkanilla, Kaukasuksella, Sisiliassa ja Korsikalla. Aiemmin tapaa esiintyi myös mm. Skotlannissa.

Vuosina 1992-1996 Albaniassa tapahtuneiksi arvioitujen verikostomurhien vuosittainen määrä, 1250, oli hieman suurempi kuin Pakistanissa vuosittain ilmitulleiden naisten kunniamurhien määrä, vaikka Albanian väkiluku on vain 1/35 Pakistanin väkiluvusta. Välillisesti verikosto koskettaa paljon useampaa: erään albanialaisen järjestön arvion mukaan Pohjois-Albaniassa on 25 000 perhettä, joiden miespuoliset jäsenet eivät uskalla koskaan poistua kodistaan verikoston pelossa. Perheiden toimeentulo jää naisten harteille. Verikoston tarkoituksena on suvun kunnian puolustaminen, ei "murhaajan rankaiseminen". [2]

Euroopassa

Kunniaväkivaltaan on ollut Euroopassa pitkään vaikea puuttua, sillä sitä on puolustettu kulttuurilla ja uskonnolla, ja eri kulttuurien oikeudeksi on katsottu säilyttää tapansa.

Nykyisin on alettu entistä enemmän kritisoida Euroopassa vuosikymmenet vallinnutta moraalista relativismia, jonka mukaan eri kulttuurien käytännöt ovat yhtä oikeutettuja. Tämän väitetään aikaansaavan viranomaisten haluttomuutta toimia vieraisiin kulttuureihin kuuluvien naisten ihmisoikeuksien hyväksi, joka taas estää kunniaväkivallan kitkemistä.

Kunniaväkivallan suhteen jotkut tunnetut musliminaiset ovat olleet jopa julkisen keskustelunavaajan asemassa. Tällainen on esimerkiksi Hollannissa kansanedustajana toiminut, sittemmin Yhdysvaltoihin siirtynyt somalinainen Ayaan Hirsi Ali. Kirjassaan Neitsythäkki hän kritisoi voimakkaasti eurooppalaista moraalirelativismia. Hän syyttää eurooppalaisia rasistiksi leimautumisen pelosta, joka estää puuttumasta ihmisoikeusloukkauksiin.

Valistustyötä Suomessa

Suomessa Mielenterveysseura ja Mannerheimin lastensuojeluliitto aloittivat vuonna 2005 projektin kunniaväkivaltaa vastaan. Toimintatapoja ovat muun muassa maahanmuuttajamiehille suunnattu valistus ihmisoikeuksista ja väkivallattomuudesta. Valistusta antaa samaan kulttuuriin kuuluva mies, jolloin valistustyötä ei voida leimata kulttuurien vastakkainasetteluksi.

Aiheesta muualla

Mielenterveysseura - yhteistyöllä kunniaväkivaltaa vastaan

Lähteet

http://www.gendercide.org/case_honour.html

http://www.gendercide.org/case_honour.html

Haettu osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Kunniav%C3%A4kivalta

Luokat: Puutteelliset lähdemerkinnät | Ihmisoikeudet | Väkivaltarikokset | Kriminologia

Hiç yorum yok: