AMORAL.MLL.FI.

21 Şubat 2008 Perşembe

KUNNIAMURHAT JA LASTEN KURITTAMINEN

KUNNIAMURHAT JA LASTEN KURITTAMINEN

Viisituhatta naista vuosittain murhataan läheisimpien perheenjäsenten, isän, veljien tai lankomiesten toimesta. Aviorikos, esiaviollinen suhde, haluttomuus avioitua isän määräysten mukaan tai raiskauksen uhriksi joutuminen voivat olla syynä nuorten naisten ja tyttöjen murhiin. Perheen kunniaa on loukattu ja se riittää perusteeksi kuolemantuomiolle.

Kunniamurhat ovat vain jäävuoren huippu. Kyse on miljoonista, sadoista miljoonista naisista, jotka elävät patriarkaalisissa yhteiskunnissa kunniamurhan kaltaisen kuolemanrangaistuksen uhan alla.

Viisitoistatuhatta naista vuosittain murhataan kostoksi saamatta jääneistä myötäjäismaksuista. Satakaksikymmentä miljoonaa naista on ympärileikattu osana aikuistumisen riittiä. Joka vuosi kaksi miljoonaa naista ympärileikataan ja heiltä riistetään mahdollisuus kokea syvästi sukupuolinen kanssakäyminen.

Luvut ovat hirveitä. Mutta tulisiko meidän kuitenkin ymmärtää erilaisia kulttuureita, erilaisia tapoja elää ja kunnioittaa kussakin maassa hyväksyttyjä oikeuskäytäntöjä?

Ei! Silloin kun perustavia ihmisoikeuksia loukataan, on meillä yleismaailmallinen velvollisuus toimia toisin. Oikeus elämään ja oman ruumiin hallintaan ovat universaaleja oikeuksia. Loukkauksia ei voida perustella viittaamalla paikalliseen perinteeseen tai tapaoikeuteen. Ihmisten perustavimmat oikeudet ovat samat riippumatta missä hän asuu.

Kunniamurhat tai myötäjäismurhat ovat tyypillisiä monissa islamilaisissa maissa Lähi-idässä ja Etelä-Aasiassa. Mutta ei islam uskontona oikeuta kunniamurhia. Niitä tehdään myös paljon Brasiliassa, Perussa ja Guatemalassa, jotka ovat vahvan katolisia maita.

Entä Euroopassa? Täälläkin maahanmuuttajaväestön keskuudessa on syyllistytty vanhojen traditioiden mukaisiin pimeimpiin tekoihin. Niitä ei voida missään oloissa hyväksyä.

Mutta on meidänkin hyvä katsoa peiliin. Euroopassa on edelleen maita, puhumattakaan Yhdysvalloista, joissa kuolemantuomiot ovat arkipäivää. Yhtä lailla tässä on kyse perustavimman ihmisoikeuden, elämisen oikeuden, loukkaamisesta.

Suomessa ei sallita kunniamurhia. Täällä ei naisia voida ympärileikata. Hyvä niin. Mutta entä oman maamme perheväkivalta?

Poliisin tietoon tulee Suomessa vuosittain 16 000 perheväkivaltatapausta. Tämä on ehkä vain kymmenesosa koko todellisuudesta. Hirvittävimmillään noin viisikymmentä naista vuosittain kuolee perheväkivallan seurauksena.

Mutta ongelma ei ole vain naisten. Kyse on myös lapsista. Tilastot ovat karut: vuosittain Suomessa kuolee 10-15 lasta ja vammautuu 200-300 lasta vanhempien kuritukseen. Tämä ei voi olla tästä päivästä!

"Joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee." "Joka vitsaa säästää, se lastaan vihaa." Tuttua eikö totta.

On meilläkin kasvun paikka. Jos emme syyllistykään kunniamurhiin, niin fyysinen väkivalta on kuitenkin kovin monissa kodeissa läsnä oleva uhka ja todellisuutta. Miehillä, isillä on oltava mahdollisuus uuteen, läheisen ihmisen koskemattomuutta kunnioittavaan kasvatusvastuuseen ja elämään. Myös lainsäädäntömme tulee tukea tätä kehitystä.

Kimmo Kiljunen
kansanedustaja

http://www2.eduskunta.fi/fakta/edustaja/464/Kunniamurha.htm

Hiç yorum yok: