AMORAL.MLL.FI.

15 Ağustos 2008 Cuma

ABde ve Türkiyede Kadının Sorunları Aynı

ABde ve Türkiyede Kadının Sorunları Aynı

Ka-Derin düzenlediği Türkiye ve ABde Kadınlar: Ortak Bir Anlayışa Doğru konulu uluslararası sempozyumda katılımcılar, kadının kadın olmaktan kaynaklanan sorunlarını tartıştılar; kadınlar arası dayanışmayı güçlendirmenin yollarını aradılar.

BİA Haber Merkezi - İstanbul

13 Eylül 2004, Pazartesi

Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği'nin (Ka-Der) düzenlediği "Türkiye ve Avrupa Birliği'nde (AB) Kadınlar: Ortak Bir Anlayışa Doğru" konulu uluslararası sempozyum, Türkiye'den, AB'ye üye ve aday ülkelerden sivil toplum örgütü temsilcilerini, bürokrat, politikacı, araştırmacı, gazeteci ve yazarları biraraya getirdi.

Eczacıbaşı Topluluğu'nun girişimi ve sponsorluğunda düzenlenen sempozyum, Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlaması sürecinde önemli tartışma konularından birisi olan "kadın sorunu"nu evrensel bir platformda tartışmayı hedefliyordu.

Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleştirilen sempozyumun çıkış noktasını, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatmagül Berktay editörlüğünde hazırlanan "Türkiye'de ve AB'de Kadının Konumu: Kazanımlar, Sorunlar, Umutlar" başlıklı çalışma oluşturdu.

Dicleli: "Kadın sorunu" Avrupa'da da sürüyor

Sempozyumun açılış konuşmalarını Ka-Der Genel Başkanı Ayşe Bilge Dicleli, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Güldal Akşit yaptı.

Dicleli konuşmasında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de "kadın sorunu"nun varlığını koruduğunu söyledi:

"Elde edilen pek çok başarıya karşın, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de 'kadın sorunu' varlığını koruyor. Avrupa'da kadınlar, yaşamlarını kolaylaştırmak ve yasalarda olsa bile, günlük hayatta uygulanmayan eşitlik anlayışını yerleştirmek için tıpkı bizim gibi ilginç mücadele, müdahale ve bilgilendirme yöntemleri uyguluyor."

Son iki yıldır AB üyeliğinin Türkiye kadınına getireceği olumlu etkiler ve AB'de kadın haklarının durumu konusunda çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Dicleli, sempozyumun yola çıkış noktalarını anlatırken, amaçlarını da şöyle özetledi:

"Bu sempozyumu düzenlemekle, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunarak, bu alandaki deneyimlerimizi paylaşmak, onlardan güç almak, onlara güç katmak, kısacası aramızdaki dayanışmayı güçlendirmek istedik."

Paneller, sunumlar

Ka-Der'in ilk başkanı siyasal bilimci-yazar Şirin Tekeli'nin "Türkiye'de Kadın Hareketi"ni aktardığı konuşmanın ardından, Prof. Berktay, "Türkiye'de ve AB'de Kadının Konumu: Kazanımlar, Sorunlar, Umutlar" başlığını taşıyan çalışmayı katılımcılara anlattı.

Sempozyumun ana oturum bölümünde, Avrupa Kadın Lobisi Başkanı Lydia la Riviere-Zijdel ve İsveç Eşit Fırsatlar Ombudsmanı Claes Borgström'ün de katılımıyla "Türkiye'de ve AB'de Kadınlar" konulu bir panel düzenlendi.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Fatmagül Berktay'ın yaptığı panelde, Türkiye ile AB üye ve aday ülkelerinde kadının konumu tartışıldı.

Panele, BM Kadına Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi Komitesi Başkanı ve ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Feride Acar, BM İnsan Hakları Komisyonu Kadına Yönelik Şiddet Özel Raportörü ve ODTÜ Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yakın Ertürk ve Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Selma Acuner katıldı.

Tartışmalar

Sempozyumun öğleden sonra yapılan serbest tartışma bölümünde ise, Türkiye'den, AB'ye üye ve aday ülkelerden katılımcılar fikir, deneyim ve önerilerini paylaştılar.

Tartışmalar, "Kadın-erkek eşitliğinin izlenmesi ve denetlenmesi", "Demokrasilerde yeni katılım mekanizmaları" ve "Kültürlerarası dayanışmanın sağlanması" başlıklı üç ayrı oturum halinde yapıldı.

Bu oturumlara katılan konuşmacılar arasında, Avrupa Parlamentosu Üyesi Barones Emma Nicholson Winterbourn, Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Genel Müdürlüğü Ana Koordinatörü Angela Marques De-Athayde, Türk Parlamenterler Birliği Kadın-Erkek Eşitliği Danışma Komisyonu Başkanı Gönül Saray, İsveç Şiddet Mağdurlarını Destekleme Kurumu'ndan Gudrun Nordborg, Diyarbakır KAMER Başkanı Nebahat Akkoç, Uçan Süpürge'den Prof. Dr. Yıldız Ecevit, Finlandiya Parlamentosu Yeşiller Partisi Üyesi Ulla Anttila ve Şanlıurfa Baro Başkanı Ferda Güllüoğlu gibi isimler yer aldı. (BB/EÜ)


http://www.bianet.org/bianet/kategori/kadin/43749/abde-ve-turkiyede-kadinin-sorunlari-ayni

Hiç yorum yok: