AMORAL.MLL.FI.

15 Ağustos 2008 Cuma

Töre Nedir Ne Değildir?

22.12.2006 12:55 tarihinde eklendi, 571 kişi tarafından okundu.
Konu: Töre Nedir Ne Değildir?

TÖRE EDEBİYATI
Televizyon ve gazetelerde sürekli töre ile ilgili haberler okuyoruz. İnsanların çıkarı veya cahilliliği ile yaptıkları her tür kötü haberi " Töre Cinayetiolarak verip, bu kötü olayları töre diye benimsetilmeye çalışılıyor. Bazı cahil kafalar da " bu töreymiş " diye kendi sosyal hayatında uyguluyor. Bu tip kötü olayların töre ile ilgilisi olmadığını, sadece çıkar ve cehaletten ibaret oluduğunu vurgulamamız gerekir. Bir Töre edebiyatıdır gidiyor.
Önce törenin tanıma bakalım: " Bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimlerinin, kuralların, göre¬nek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tu¬tulan yolların bütünü, âdet". Başka bir tanıma göre de " Bir toplumdaki ahlaki davranış biçimleri, adaptır.
Törenin tanımı bu şekilde doğru aldığımıza göre, cehalet veya şahsi çıkarlarla " Töre böyle emrediyordiye yanlış sunulan cinayet ve davranışların önüne geçmek gerekir. Bir kere törenin kanuna, dini ve milli değerlere dayanması gerekir. Kanuna, dini ve milli değerlere uygun olmayan hiçbir şey töre olamaz.
Örnek vermek gerekirse, 14 yaşındaki bir kızı, 60 yaşındaki bir adamla evlendirmeye töre diyemeyiz. Resmen kızını başlık parası adı altında para karşılığı vermektedir. Bir aile kızını istemediği biriyle zorla evlendiriyor. Bu dinen veya kanunen nikah bile sayılmaz. Çünkü zorlama vardır. Bu da töreye uygun bir durum değildir. Ama cehalet ve insanların çıkarları, malesef istedikleri şeyleri töre diye kabule zorluyor. Kadın dövmeyi nasıl töre diye kabul ettirebilirsiniz? Bilakis acizliğin bir ifadesidir. Ağalık sistemi de böyledir. Dinimizde ve milli değerlerimizde " Kula kulluk olmadığına görenasıl ağalık töre olabilir?
Devletin, medyanın ve eğitim kurumlarının töre konusunu iyi vurgulamalıdır. Cehalletten ve insanların çıkarlarından meydana gelen olayların önüne ancak böyle geçilir. Roman, hikaye ve yazılarda töre konusu işlenirken de, bu duruma dikkat edilmelidir.
(Bu yazı Anayurt Gazetesinde pazar günü yayınlanacak olan EDEBİYAT DÜNYASI adlı köşe yazımdan alınmıştır)
Sizin görüşlerinizi de merak ediyorum :

Kullanıcı İmzası:
1961’ de Nevşehir’in Hacıbektaş İlçesi A.Barak Köyünde doğdu. İlkokulu köyünde,orta ve ticaret lisesini Kırşehir’de bitirdi. 2 yıl kur’an kursunda ve 3 yıl (Berlin) Almanya’da öğrenim gördü. Ankara Üniversitesi,Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi,Eski Türk Edebiyatı Bölümü 3.Sınıftan ayrıldı. Fakülte yıllarında DTCF’nin felsefe,psikoloji,sosyoloji ve tarih derslerine fahri olarak devam etti. Asker dönüşü Anadolu Üniversitesi,İktisat Fakültesi, 4 yıllık iktisat bölümünden mezun olan Ali GÜNDÜZ, Almanca ve Arapça bilmektedir. Evli ve 2 çocuk babası olan Ali GÜNDÜZ, İslami ilimlerden edebiyata, felsefeden ekonomiye kadar çeşitli alanlarda kendini yetiştirdi. Sabah, Ufuk,Türkiye,Zafer İslamın Gazetesi, Anayurt Gazetesi ve Ahi Edebiyatı dergisi ile 20’ye yakın gazete ve dergilerde başyazı, makale,roman,şiir ve fıkraları yayınlandı. Çeşitli gazete ve dergilerde müdürlük ve sanat yönetmenliği yaptı. 1980 sonrası oligarşik ve ekonomik baskılara tepki olarak yayın hayatından çekildi. 3 yıl ücretli öğretmenlik yapan Ali GÜNDÜZ halen Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde yöneticilik yapmaktadır.Şairimiz ilesam üyesidir.Yeni kurulan SİVRİ KALEMLER şiir,edebiyat ve kültür derneğinin kurucusudur. 13 üncü kitabı olan “Hasret “ şiir kitabı ile sanat hayatına tekrar dönüş yapan Ali GÜNDÜZ’ ün en büyük ideali sermaye temin ederek, yeni bir ekip ile sanat -edebiyat ve hikmet dergisi Uyanış’ ı çıkarmaktır. Şairimiz Anayurt Gazetesinde pazar günleri EDEBİYAT DÜNYASI adı ile yazı yazmaktadır. anayurtgazetesi.com şair,GÜNDÜZ KİTABEVİ YAYINLARI editörlüğünü de yapmaktadır. gunduzkitabevi.com.tr Bize danışmadan kitap çıkarmayınız. Ali GÜNDÜZ, pazar günleri Edebiyat Dünyası köşesi ile Anayurt Gazetesinde... GÜNDÜZ KİTABEVİ – SAHAF- YAYINEVİ Demet7.Sokak no:7/b Y.MAH.ANK.03123465457 Şirket : Talatpaşa Bulvarı Çifteler Sk 7/A Doğumevi yanı cebeci/Hamamönü/Ank. 0312 3630994 Web : gunduzkitabevi.com.tr





Hiç yorum yok: