AMORAL.MLL.FI.

15 Mart 2008 Cumartesi

Danimarka ve İtalya 'namus cinayetlerini' tartıştıyor KOPENHAG (18.08.2006)- Avrupa Birliği üyesi Danimarka, töre cinayetlerinin şiddetle cezalandırı

Danimarka ve İtalya 'namus cinayetlerini' tartıştıyor

KOPENHAG (18.08.2006)- Avrupa Birliği üyesi Danimarka, töre cinayetlerinin şiddetle cezalandırılmasına yönelik geçtiğimiz aylarda emsal teşkil edecek bir karara imza atması ardından Danimarka polisi olası bir töre cinayetini engelledi. İtalya’da ise hafta başında ailesinin Pakistan’daki kuzeniyle evlenme talebine karşı çıkan 20 yaşındaki Pakistan kökenli bir genç kızın babası tarafından boğazı kesilerek öldürülmesi ülkede namus cinayetlerini tartışmaya açtı.

Sosyal yaşamı tehdit etmeye başlayan töre cinayetlerine karşı Danimarka'da 18 yaşındaki Pakistanlı bir kızın öldürülmesi olayında ailenin 6 üyesini suçlu bulması ardından Danimarka polisi bu kez olası bir töre cinayetini engelledi.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden B.T’nin haberine göre, başkent Kopenhag’ın Bröndby Strand semtinde oturan adı açıklanmayan 45 yaşında bir Türkiyeli töre uğruna izini sürdüğü 19 yaşındaki kızının kaçtığı Randers kentinde polis tarafından tutuklandı.

Randers Polis müdürü Börge M. Frandsen, geçtiğimiz Pazar günü Randers kentine gelen Türkiyeli babanın, kızını kaçırıp, öldürme teşebbüsü içinde olduğuna kanaat getirdikleri için gözaltına aldıklarını açıkladı. Vestre Landsret mahkemesine çıkarılan baba, kapalı kapılar ardında yapılan duruşma sonrası tutuklanarak hapse atıldı.

Babanın oturduğu Bröndby Strand semtinin bağlı bulunduğu Glostrup polisi müdür muavini Vagner Eliseholm, ‘Randers polisiyle yapılan iş birliği sonucu tutuklanan babanın oturduğu dairede yapılan arama sonunda töre cinayetine hazırlığı içinde olduğuna işaret eden bazı deliller buldukları, ancak bunların ne olduğunu söyleyemeyeceğini’ belirtti.

Polis ayrıca, tüm aile fertleri ile yakın çevresinin sorgulanacağını açıkladı. Tutuklanan 45 yaşındaki babanın cinayet ve adam kaçırmaya teşebbüsle suçlanıyor.

İTALYA'DA NAMUS CİNAYETİ

Bu arada İtalya’da, hafta başında ailesinin Pakistan’daki kuzeniyle evlenme talebine karşı çıkan 20 yaşındaki Pakistan kökenli bir genç kızın babası tarafından boğazı kesilerek öldürülmesi ülkede namus cinayetlerini tartışmaya açtı.

Pakistanlı babanın 20 yaşındaki kızını büyük bir mutfak bıçağıyla öldürürken, baba cinayeti işlerken, amca ve eniştenin de genç kızı kollarından tutarak cinayete yardım ettiği de ortaya çıktı. 20 yaşındaki Hina Saleems’in cesedi ailenin oturduğu evin bahçesinde bulundu.

Olayı soruşturan İtalyan başsavcı Giancarlo Tarquini, eldeki dellilerin Brescia kentindeki bu olayın 'namus cinayeti' olduğunu gösterdiğini belirtti. Savcı Tarquini, muhafazakar bir babanın kızının Batılılar gibi yaşamayı tercih etmesine tahammül edemeyek öldürdüğünü söyledi.

Hina’nın İtalyan bir marangozla aynı eve taşınması ve amatör olarak çaresiz bir genç kızı canlandırdığı bir kısa filmde oynaması da baba için bardağı taşıran son damla oldu. Muhammed Saleem, ailesinin namusunu temizlemek için kızını Pakistan’daki kuzeyniyle evlenmeye ve oraya yerleşmeye zorladı. 20 yaşındaki Hina buna karşı çıkınca, aile, genç kızın öldürülmesine karar verdi.

20 yaşındaki kızını öldüren Muhammed Saleem ise yıllardır İtalya’da yaşıyor ve bir fabrikada çalışıyor. İtalyan Il Giornale gazetesinin haberine göre Hina, başörtüsü takmayı reddettiği ve mini etek ve kot pantolan giyerek dolaştığı için babası tarafından sık sık dövülüyordu.

YABANCILAR POLİTİKASI TARTIŞMAYA AÇILDI

Cinayet, İtalya’nın yabancılar politikasını da tartışmaya açtı. Hükümet vatandaşlığa geçişi kolaylaştıran yasa üzerinde değişiklik yapıp yapmamayı düşünüyor. İçişleri Bakanı Giuliano Amato, vatandaşlığa geçeceklerin sembolik olarak İtalyan Anayasası’nı tanıdıklarını açıklamalarının yeterli olmayacağını belirtti. Bakan, vatandaşlığa geçmek isteyenlerin Batı’nın kültürel değerlerini de kabul etmesi şart olduğunu söyledi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: