AMORAL.MLL.FI.

15 Mart 2008 Cumartesi

TÖRE CİNAYETİNDE PİŞMANLIK DUYAN YOK

TÖRE CİNAYETİNDE PİŞMANLIK DUYAN YOK
TÜBİTAK desteği ile Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nden 8 kişilik bir ekip, cezaevlerinde 'töre ve namus cinayetleri' işleyenlerle görüşmeye başladı.
Töre cinayetinde pişmanlık duyan yok
TÜBİTAK desteği ile Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nden 8 kişilik bir ekip, cezaevlerinde 'töre ve namus cinayetleri' işleyenlerle görüşmeye başladı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) desteğiyle 'töre ve namus cinayetleri', bilimsel olarak araştırılmaya başlandı. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mazhar Bağlı başkanlığındaki, değişik üniversitelerden 8 kişilik ekip, töre ve namus cinayeti işleyenlerle cezaevlerinde görüşmeye başladı.

Doç. Dr. Bağlı, şimdiye kadar 6 cezaevinde 30 tutuklu ve hükümlü ile görüştüklerini ve her birinin pişmanlık duymadığını ifade ettiğini söyledi. Töre ve namus adına cinayet işleyenlerin cinayetleri dedikodulara göre değil, kendilerince sabit delil ve nedenlere bağlı işlediklerini söyleyen Doç. Dr. Mazhar Bağlı, oluşturulan heyette, antropolog, sosyolog, psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan 8 kişinin bulunduğunu söyledi.

Doç. Dr. Bağlı, Türkiye'de ilk kez töre ve namus kavramları yüzünden işlenen cinayetlerle ilgili bilimsel bir çalışma yapıldığını söyleyerek, "Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü de bu konuda bize çok yardımcı oldu. Proje çerçevesinde Diyarbakır'daki 3 cezavi ile Mardin, Siirt ve Batman'daki cezaevlerinde yaklaşık 30 hükümlü ve tutuklu ile görüştük. Medya, yargı ve sivil toplum örgütlerinin hassas olduğu konu hakkında bilimsel bir çalışma yapma ihtiyacı duyduk. Hükümlü ve tutuklular ile cezaevlerinde bire bir görüşerek, 3 farklı ankette yaklaşık 200 soru yöneltiyoruz.

Kişinin aile yapısı, toplumsal değerlere bakış açısı ve psikolojik durumunu inceliyoruz. Görüştüklerimiz arasında şimdiye kadar bu suçlardan yatan 2 kadın da vardı. Adalet Bakanlığı bu tür tutuklu ve hükümlüler ile görüşmemiz için 44 cezaevine giriş için izin verdi" ifadelerini kullandı.

Töre ve namus adına cinayet işleyen toplam 200 kişi ile görüşmeyi hedeflediklerini ve çalışmayı 6 ayda tamamlayacaklarını söyleyen Doç. Dr. Mazhar Bağlı, şimdiye kadar görüştükleri kişilerin pişmanlık duymadığına dikkat çekerek, "Bu kişiler, suçu da dedikodu ile değil, kendilerine göre delilli, tespitli nedenlerden dolayı işlediklerini belirtiyorlar.

Cezaevlerinde de kendilerine diğer mahkumlar tarafından 'Namusunu temizlemiş' gibi bir anlayış ile iyi bakıldığını gözlemledik. Töre ve namus cinayetleri hangi gerekçeyle, neden ve nasıl işleniyor, bunları belirleyeceğiz. Cinayeti işleyenler töre ve namus cinayetini nasıl tanımlıyor? Cinayet işleyenlerin bakış açılarını tespit edeceğiz" dedi.

Doç. Dr. Mazhar Bağlı başkanlığındaki ekibin töre ve namus cinayeti işleyen tutuklu ve hükümlülere, 'Töreden ne anlıyorsunuz?', 'Töreyi dinle ilişkilendiriyor musunuz?', 'Evlilik biçiminiz hangisi? (tanışarak, görücü, berdel, kaçırararak)', ' Namus, şeref ve haysiyet gibi kavramları nasıl tanımlıyorsunuz?', 'Çevreden, olaydan önce ve sonra nasıl bir tepki aldınız?', 'Olaydan önce ve olaydan sonra aileden nasıl bir tepki aldınız?', 'Aynı durum ile karşılaşsanız yine aynı suçu işler misiniz?' sorularını yönelttiği belirtildi.
Haber Tarihi : 17 Mart 2007 (00:00)
Haber Ekleyen : Devriye34
Haber Kaynağı : Güncel Haber

Hiç yorum yok: