AMORAL.MLL.FI.

15 Mart 2008 Cumartesi

Töre cinayeti işleyen takdir ediliyor!

Töre cinayeti işleyen takdir ediliyor!
Tarih:23.12.2007 (Sun) yazar Gönderdi.

Dicle Üniversitesi’nin araştırması, töre ve namus cinayetlerine bakışta değişim olmadığını gösteriyor
Yasalarda bile ‘haksız tahrik’ gibi gerekçelerle ‘ceza indirimi’ gören töre cinayetlerini araştıran Dicle Üniversitesi (DÜ) Sosyoloji Bölümü, bu cinayetlerin tolumda hâlâ takdirle karşılandığını artaya koydu. Doç. Dr. Mazhar Bağlı başkanlığındaki ekip, 40 bin kilometre yol kat ederek töre ve namus cinayeti işleyen 190 kişiyle 47 cezaevinde görüştü.
Doç. Dr. Bağlı başkanlığında antropolog, sosyolog, psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan 8 kişilik ekibin, “Töre ve Namus Adına Cinayet İşleyen Suçlu ve Zanlıların Sahip Oldukları Toplumsal Değer Yargıları ve Bunların Sosyoekonomik Analizi Projesi” kapsamındaki çalışmaları sürüyor. TÜBİTAK’ın desteğiyle yürütülen proje kapsamında 47 cezaevinde çoğunluğu hükümlü 190 kişiyle görüşüldü. Bağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje için cezaevlerinde görüşme yapabilmeleri için Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün izin verdiğini söyledi.
Proje çerçevesinde şimdiye kadar Doğu, Güneydoğu, İç Anadolu, Karedeniz, Marmara ve Akdeniz bölgesinden 47 cezaevine gittiklerini ve 40 bin kilometre yol kat ettiklerini kaydeden Bağlı, cezaevlerinde çoğunluğu hükümlü 190 kişiyle görüştüklerini ve görüşmelerin sürdüğünü aktardı. Proje kapsamında Eskişehir, Bilecik ve Konya’daki cezaevlerinde töre ve namus cinayeti işleyen hükümlülerle görüşeceklerini ve projenin bu görüşmelerden sonra tamamlanacağını aktaran Bağlı, daha sonra değerlendirme raporu hazırlayacaklarını anlattı.
Ceza caydırıcı değil
Hükümlülerle cezaevinde yüz yüze görüşme yaptıklarını, bunların töre ve namus cinayeti nedeniyle 20 ile 35 yıl hapis cezası aldığını ifade eden Bağlı, “Töre ve namus cinayeti için kızını, üvey annesini, öz annesini, kız kardeşini, eşini, gelinini öldüren kişiler var. Bu kişiler kendilerini aşağılanmış hissediyor. Bazı hükümlülerin, cinayeti işlemelerine rağmen halen öldürdükleri kişiye karşı hırslarının geçmediğini tespit ettik. Cezanın ağırlaştırılmış olmasının caydırıcı olmadığını söylüyorlar. Onlar için önemli olan namuslarını temizlemek. Sonuçta bu cinayetler toplumsal bir baskı sonucu işleniyor. Töre ve namus cinayeti işleyenler hem cezaevinde, hem de dışarıda büyük takdir görüyor. Töre ve namus cinayetleri eğitim, gelir ve statüye bakmıyor” diye konuştu.
Bölgeler arasında fark yok
Türkiye’nin bütün bölgelerinde töre ve namus cinayeti işleyenlerle görüştüklerini belirten, ancak bölgeler arasında bu tür cinayetlerle ilgili bir farklılık bulunmadığının da altını çizen Bağlı, şunları kaydetti: “Eşlerini öldürenler, içlerindeki şüpheyi gidermek için çocuklarına DNA testi istiyor. Eşlerinin kendilerini aldattığını, bu nedenle çocuklarının da başka erkeklerden olabileceğini düşünüyorlar. İçlerindeki kuşku geçmiyor. Bunu gidermek için babalık testinin yapılmasını talep ediyorlar. Görüştüğümüz bazı hükümlüler de bu testi nasıl yapabilecekleri yönünde bizden bilgi istedi. Hükümlülerin büyük bir kısmı avukatlarından memnun olmadığını anlattı. Töre ve namus cinayetinden hükümlü olanlar avukatlarının kendilerini iyi savunmadığını, bu nedenle daha ağır cezalar aldıklarını düşünüyorlar. Töre ve namus cinayeti konusu, hukuksal değil toplumsal bir sorundur. Bu konunun çözülmesi için toplamsal yönüne ağırlık veren çalışmaların yapılması lazım.” (Diyarbakır/EVRENSEL)

Hiç yorum yok: