AMORAL.MLL.FI.

15 Mart 2008 Cumartesi

İngiltere'de özel 'namus cinayeti' savcıları oluşturuyor

İngiltere'de özel 'namus cinayeti' savcıları oluşturuyor



LONDRA(ANKA)

İngiltere'de özel 'namus cinayeti' savcıları oluşturuyor İngiltere’de son olarak Kuzey Iraklı bir Kürt olan Banaz Mahmod’un babası ve amcası tarafından namus cinayetine kurban gitmesi, İngiltere’de bu yönde yeni adımlar atılmasına neden oldu. Londra hükümeti, uzman savcılardan oluşan bir namus cinayetiyle mücadele birimi kurdu.

İngiltere’de son olarak Kuzey Iraklı bir Kürt olan Banaz Mahmod’un babası ve amcası tarafından namus cinayetine kurban gitmesi, İngiltere’de bu yönde yeni adımlar atılmasına neden oldu. Londra hükümeti, uzman savcılardan oluşan bir namus cinayetiyle mücadele birimi kurdu.

Guardian gazetesinin haberine göre uzman savcılardan oluşturulan özel birimler, Londra’da namus cinayetleri açısından sorunlu olan bölgelerde çalışmalar yapacak. Söz konusu birimlerde görev alacak savcıların tamamının kompleks organize suçlar konusunda deneyimli olduğu vurgulandı.

Gazeteye konuşan üst düzey İngiliz yetkililer, bundan önceki vakalarda, olaya yaklaşım açısından bazı sistematik hatalar yapıldığını itiraf etti. Örneğin İngiltere’de bir süre önce babası ve amcası tarafından öldürülen Banaz Mahmod’un daha önce polise gelerek ailesinin kendisi hakkında ölüm kararı aldığını söylediği ancak polisin bunu dikkate almadığı bildirildi.

Kuzey Iraklı bir Kürt olduğu bildirilen Mahmod’un, babasının erkek arkadaşını dindar bir Müslüman olarak görmemesi ve erkek arkadaşının kendi aşiretlerinden olmaması nedeniyle öldürüldüğü kaydedildi. Mahmod’un, bir ayakkabı bağıyla boğularak öldürüldüğü ardından da cesedinin bir bavula konulduğu ifade edildi.

Namus cinayetleriyle mücadelede yeni bir birim kuran İngiliz yetkililerin bu son olaydan sonra çalışmalarına ağırlık verdiği kaydedildi. Haberde söz konusu birimlerin bir ay içinde Londra, West Midlands, West Yorkshire ve Lancashire bölgelerinde konuşlanacağı vurgulandı.

Haberde ayrıca İngiltere’deki her dokuz namus cinayetinden birinin kiralık katiller tarafından gerçekleştirildiği ayrıca ailenin küçük üyelerinin de bu cinayetleri işlemesi için sıklıkça kullanıldığı kaydedildi.

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/6721643.asp?m=1

Hiç yorum yok: