AMORAL.MLL.FI.

15 Eylül 2008 Pazartesi

'Berdel' 15 yýlýn sonunda kanadý

'Berdel' 15 yýlýn sonunda kanadý
Ýsmail Demir, 15 yýl önce 'berdel' geleneðiyle evlendiði eþini býrakmasýný isteyen kardeþini öldürdü, babasýný da aðýr yaraladý.

BERDEL... Nice filmlere, nice romanlara konu olan bu töre dün bir aile faciasýna neden oldu. Olay Gaziantep'in Þahinbey ilçesine baðlý Sarýkaya Köyü'nde meydana geldi...

Ýsmail Demir, 15 yýl önce berdelle Besey Demir'le evlendi. Kýzkardeþi Elif Çýnar da, karýsýnýn aðabeyi Halil Çýnar'a verildi. Ancak, bu 'berdel'le kurulan yuva baba Mehmet Demir'in planýyla bozulmak istendi.

BUNA KARÞI ÇIKTI
Baba Demir, Cuma Polat'la evli olan 6 çocuklu kýzý Rahime Demir'in ölümüyle torunlarýný öksüz býrakmamak için Halil Çýnar'la berdel usulü evlendirdiði kýzý Elif'i, dul kalan damadýna vermek istedi. Harekete geçen baba Demir, çocuðu olmayan kýzý Elif'i baba evine çaðýrdý. Elif Çýnar, babasýnýn isteði üzerine 15 yýllýk kocasýndan ayrýlarak baba ocaðýna döndü. Berdel'in bozulup karýsýnýn alýnmasýna kýzan Halil Çýnar da berdelle verdiði kýz kardeþi Besey Demir'in geri verilmesini istedi.

Basey Demir'in kocasý Ýsmail, eþini geri vermeye yanaþmadýðý gibi eniþtesi Halil Çýnar'dan geri alýnan kýz kardeþi Elif'in eniþtesi Cuma Polat'a verilmesine de karþý çýktý. Ýsmail Demir, babasý Mehmet ve aðabeyi Cuma ile konuda kavga etti. Kavga sonucu öfkesini alamayan Ýsmail Demir, aðabeyi Cuma Demir' i av tüfeðiyle öldürdü, babasýný ise aðýr yaraladý. Mehmet Demir, tedavi altýna alýndý.

CEZAEVÝNE GÝRDÝ
Olaydan sonra yakalanan katil zanlýsý Ýsmail Demir, kýz kardeþini 2 milyar lira karþýlýðýnda Cuma Polat'a verilmesine, berdel usulü evlendiði eþinin elinden alýnmaya çalýþýldýðý için aðabeyini öldürdüðünü, babasýný da yaraladýðýný itiraf etti. Kardeþ katili olan Ýsmail Demir, tutuklanarak cezaevine girdi.

BABAM BÝZÝ YAKTI
Berdel usülüyle iki aile arasýnda deðiþ tokuþ yapýlan Elif Çýnar ile Besey Demir, hayatlarýnýn babalarý tarafýndan karartýldýðýný savundular.

Elif Çýnar, "15 yýllýk kocamý terk etmek zorunda kaldým. Babam beni, eniþtem Cuma Polat'a verecekti. Ancak buna karþý olan kardeþim, aðabeyimi ve babamý vurdu" diye konuþtu.

Bekir ÞAHÝN (SHA)

BERDEL NEDÝR
ÖZELLÝKLE Doðu ve Güneydoðu Anadolu Bölgeleri'nde uygulanan, bir aileden alýnan kýz karþýlýðýnda o aileye kýz verilmesi geleneði. Bu genelde baþlýk parasý vermemek için kullanýlýr. Kimi zaman kýz erkek kardeþi için berdel verilirken, kimi zaman da babasýnýn ikinci evliliðine berdel olarak verilir.

Tarýk Akan ve Türkan Þoray'ýn baþrollerini paylaþtýðý "Berdel" adlý filmde de bu usulle evlendirilen kiþilerin dramý iþlendi.

Hiç yorum yok: