AMORAL.MLL.FI.

15 Eylül 2008 Pazartesi

Yaşamın baharında berdelle tanıştı kefeni gelinlik oldu

Yaşamın baharında berdelle tanıştı kefeni gelinlik oldu


Nejla Piçak kısa süre önce annesini kaybetti, babası tekrar evlenmek için berdel usulü ihtiyar bir adamla evlendirmek istedi.

Amcasının oğlu kız kaçırınca berdel usulü 16 yaşındaki teyzesinin oğlu ile evlenmeyi kabul etti. Babası kızının karşılığında aldığı 25 bin YTL ile başka bir kadınla evlenirken, sevdiği gençle evlendirilmeyen Nejla Piçak yaşamının baharında 18 yaşında kafasına dayadığı av tüfeğiyle hayatını sona erdirdi. Bu ölümün adı da diğer kadın katliamları gibi kayıtlara intihar olarak geçti.

Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'ne bağlı köylerde yaşanan kadın katliamlarına bir yenisi daha eklendi. Gülistan Gümüş'ün annesinin çeyiz sandığında kaleşnikof tüfekle taranarak öldürüldüğü Çınar'a bağlı Sarımkesen Köyü'ne bir kaç kilometre mesafede bulunan Karaçevre (Cobîn) Köyü'nde yaşayan Nejla Piçak'in geçtiğimiz günlerde intihar ettiği ortaya çıktı. Piçak'in intiharının perde arkasında ise feodal sistemin katı baskısı çıktı. 18 yaşındaki Nejla Piçak'ın annesi bir kaç ay önce kanserden vefat etti. İddialara göre koruculuk yapan babası Mehmet Salih Piçak, tekrar evlenmek için kızını berdel usulü bir kızla takas etmeye hazırlanıyordu. Genç bir sevdiği de olan Nejla, yaşlı biriyle evlenmek istemediği belirtildi.

Yaşlı birine gitmektense berdeli kabul etti

Nejla Piçak'ın amcasının oğlu Mehmet Emin Piçak, Kaya ailesinden Sevdet Kaya'yı kaçırdı. 2 aile arasında yapılan görüşmeler sonucunda, Piçak ailesinden genç bir kadının berdel usulüyle Kaya ailesine verilmesi kararlaştırıldı. Babasının yaşlı bir adamla berdel usulü evlendirmesinden korkan Nejla Piçak'ın bunun üzerine başkasını sevmesine rağmen, 16 yaşındaki aynı zamanda teyzesinin oğlu olan Ercan Kaya ile evlenmeyi kabul etti. Nejla'nın intihara götüren süreç ise böyle başladı.

Babası kızına karşılık aldığı parayla yeniden evlendi

Nejla'nın babası Mehmet Salih Piçak ise kızının verilmesi karşılığında 25 bin YTL para talep etti. Kaya ailesi bu parayı da vermesiyle berdel gerçekleşmiş oldu. 2 ay önce eşini kanserden kaybeden M. Salih Piçak, aldığı parayla yine başka bir kadınla 'evlendi'.

Yaklaşık 2 aydır 16 yaşındaki Ercan'la evli olan Nejla Kaya geçtiğimiz hafta evinde av tüfeğini kafasına dayayarak intihar etti. Olayla ilgili olarak Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Nejla'nın cenazesinde yapılan otopsi sonucunda da kendisini av tüfeğiyle vurduğu tespit edildi. Savcılığın olayla ilgili soruşturması devam ederken, gelin olarak gittiği Kaya ailesinin evinde yaslar kabul ediliyor.

Baba: Kızım kendi gönlüyle evlendi

Kameralar karşısında konuşmayı reddeden ve fotoğraf almamıza da izin vermeyen Nejla Piçak'in babası Mehmet Salih Piçak, kızını zorla vermediğini, kendi gönlüyle evlendiğini söyledi. Piçak, kızını çok sevdiğini, hatta intihar ettiği gün kızının gelerek kendisiyle şakalaştığını, güldüklerini eğlendiklerini söyledi. Köylülerden edindiğimiz bilgilere göre ise babasının yaşlı bir adamla berdel usulü evlendirme riski karşısında, Nejla başka birini sevmesine rağmen teyzesinin oğluyla evlenmeyi kabul etti.

Gülistan Gümüş'ün komşu köyünden

Yaşamının baharında katı feodal ilişkilerin çarkında tek alternatifi sevmediği biriyle evlenmek olan Nejla Piçak'ın yaşamı trajik bir şekilde son bulurken, özellikle Karacadağ bölgesindeki yüzlerce köyde olduğu gibi bu katı sistem aynen devam ediyor. Nejla Piçak ile aynı kadere paylaşan Gülistan Gümüş ise Karaçevre Köyü'ne komşu olan Sarımkesen Köyü'nde sandıkta keleşnikofla taranarak öldürülmüştü. Konuyla ilgili olarak bilgi almak istediğimiz Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı ise olayın soruşturma aşamasında olduğu için olayla ilgili olarak bilgi veremeyeceklerini beyan ettiler.

DİHA- Veli AY

Hiç yorum yok: