AMORAL.MLL.FI.

15 Eylül 2008 Pazartesi

İntihar eden Şahe'nin ailesi Berdel'i bozuyor

İntihar eden Şahe'nin ailesi Berdel'i bozuyor
Şanlıurfa'da, berdel evliliği yapan ve eşiyle tartışması sonrası sırtında bebeği bağlı halde kendini eşarbıyla asarak canına kıyan 2 çocuk annesi 21 yaşındaki Şahe Fidan'ın yakınları, genç kadının psikolojik sorunları olduğunu söyledi. Bu arada ölen kadının kızkardeşinin berdel karşılığı eniştesi ile evlendirilmesine, ailesi karşı çıktı.

Merkez ilçeye bağlı Yeşiltepe Köyü'nde meydana gelen olayda, ağabeyi İsa Fidan'ı Aysel Göregen ile evlendiren ailesinin, yengesinin kardeşi 25 yaşındaki Aziz Göregen'e 4 yıl önce berdel vererek evlendirdiği Şahe Fidan, bir süre önce eşiyle kavga edince baba evine gitmişti. Ancak ailesinin, "Senin yerin kocanın yanıdır" diyerek yeniden eşinin yanına gönderdiği Şahe Fidan, tarım işçiliği yaptıkları için kaldıkları tarla kenarında yapılan baraka eve dönmüş, geçen cumartesi banyo yaptıkları bölümde başındaki eşarbı çıkaran genç kadın, tavana bağladığı eşarpla kendini asarak canına kıymıştı. Şahe'nin intiharı sırtındaki bebeğin ağlaması ile anlaşılmıştı.

Fidan'ın ölümü, Şanlıurfa Devlet Hastanesi morgunda Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı Muzaffer Bayazıt gözetiminde yapılan otopsi sonrası hazırlanan 2006/14214 nolu dosyada 'Ası sonucu intihar' vakası olarak geçti. Tanık beyanları doğrultusunda hazırlanan dosya ile ilgili gözaltına alınan olmadı. Otopsiye giren Savcı Bayazıt, gazetecilerin olayla ilgili sorularını yanıtsız bırakıp, "Şu anda sizler kadar bilgiye sahibim. Ancak, hala soruşturma devam ediyor" dedi.

Berdel evliliklerinin ve töre cinayetlerinin önüne geçilemediği Şanlıurfa'daki bu olay Berdel evliliğini bir kez daha gündeme getirdi. Olayın meydana geldiği köyün muhtarı ile Şahe'nin yakınları ise genç kadının ruh sağlığının bozuk olması nedeniyle canına kıydığını bildirdi.

Kızlarını Sırrın Mezarlığı'nda toprağa veren Fidan Ailesi'nin fertleri gazetecilerle görüşmeyi kabul etmeyip, tepki gösterdi, intiharın nedeninin berdel evliliği olmadığını ileri sürdü. Berdel olayıyla, intihar arasında bağ kurulmasını eleştiren Şahe Fidan'ın bazı yakınları da, "Şahe, zaten psikolojik tedavi görüyordu. Berdel nedeniyle intihar edecek olsa 4 yıl önce ederdi. İki çocuk doğurmuş kadın şimdi berdel nedeniyle niye intihar etsin?" diye tepki gösterdi.

Şahe'nin bazı yakınları, intihar olayı sonrası, Aziz Göregen'e göreneklere göre, başlık parası veya diğer kızları 19 yaşındaki Zerife'nin eş olarak verileceği söylentilerini kabul etmeyip, "Öyle bir şey kesinlikle yok. Ölen kişinin yerine bir başka kızın verilmesi sözkonusu değil" dedi.

Eşi evi yıkıp köyü terketti

Yeşiltepe Köyü Muhtarı Halef Demir de, köydeki pamuk tarlalarında çalışan Şahe Fidan'ın ruhsal sorunları bulunduğunu belirterek, "Sürekli tedavi görüyordu. Sık sık eşiyle tartıştığı için sinir krizine girdiğini biliyorduk. Sinir krizi geçirince eşi Şahe'yi hastaneye götürüyordu. Şahe de zaten sinir ilaçları kullanıyordu. Olay sonrası yakınları köyü terk ederken, Şahe'nin eşi Aziz, intihar olayının yaşandığı tek katlı evi yıktı" diye konuştu.

Ölen Şahe Fidan'ın yakınları Şanlıurfa'nın Sırrın Mahallesi'ndeki evlerinde taziyeleri kabul ederken, kocası Aziz Göregen çocukları Abut ile Zehra'yı yanına alarak oturdukları köyü terk etti. Oturdukları briketle duvarları örülen, demir kullanılmayıp, üzerine de çinkoyla kapatılarak yapılmış baraka evlerini de yıkan Göregen'in Harran İlçesi'ne bağlı Haco Köyü'ndeki yakınlarının yanına gittiği öğrenildi.

Berdel nedir?

Berdel, iki aile kızlarının takas yolu ile evlendirilmesi anlamını taşıyor. Doğu ve Güneydoğu'da tercih edilen bir evlilik yöntemi. Daha çok başlık parasını ödememek için yapılan berdel evliliklerinde, dört insanın kaderi aile kararıyla birbirine bağlanmış oluyor. Berdel ile evlendirilen kadınlardan birinin kocası onu istemezse ya da boşarsa, berdel yapılan diğer kadın da eşiyle mutlu olsa bile boşanmak zorunda kalıyor. Berdel yöntemiyle evlenen kadının evden kaçması veya intihar ederek yaşamına son vermesi durumunda ise, karşı aileye ya kızları geri veriliyor, ya da iki aile arasındaki dostluğun bozulmaması için başka bir kızları ile evlendiriliyor.
01.12.2006

Kaynak : DHA

Hiç yorum yok: