AMORAL.MLL.FI.

15 Eylül 2008 Pazartesi

Berdel nedir?

Berdel nedir?


Berdel(kız değiştirme) Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da başlık parası denkleştiremeyenlerin başvurdukları bir yöntemdir. Aileler, kız çocuklarını aralarında değişerek erkek çocuklarıyla evlendirirler.

Berdel, varlıklarına geçici olarak göz yumulan birey anlamına gelir.

Bir kız, baba, amca ya da amcasının oğlu için de berdel usulü evlendirilebilmekte ve çıkan kan davalarında kızların 'kan berdeli' ya da 'kanın rüşveti' olarak karşı tarafla 'verildikleri' gözlemleniyor.

Daha çok başlık parasını ödememek için yapılan berdel evliliklerinde, dört insanın kaderi aile büyüklerinin kararıyla birbirine bağlanmış oluyor. Berdel ile evlendirilen kadınlardan birinin kocası onu istemezse ya da boşarsa, berdel yapılan diğer kadın da eşiyle mutlu olsa bile boşanmak zorunda kalıyor.

1. değiş-tokuş. törelerde yer alan bir uygulamadır. bir ailenin oğlu ve kızı ile başka bir ailenin oğlu ve kızının çaprazlanıp bire-bir eşlenmesi olayıdır. bu tür evliliklerde yine törede yer alan başlık parası alınmaz.

2. berdel, ailenin kız ve erkek çocuğunun, diğer ailenin kız ve erkek çocuğuyla karşılıklı olarak aynı zamanda evlendirilmesidir. düğün günü çiftler, iki ailenin belirlediği bir noktada buluşur ve herkes gelini aynı anda verip alır. böylece berdel evliliği gerçekleşir. berdel evliliğinin en sıkıntılı yanı, bir taraf eşini boşamaya kalkıştığında ya da eşiyle kavga ettiğinde aynı sorunun karşı tarafta da yaşanmasıdır.

4. ic anadolu'da degisik adiyle bilinen uygulama.

5. atıf yılmaz'ın aynı adlı filmi. adı üstünde berdeli işler. 92'de adana altın koza'da en iyi ikinci film, 91'de valencia film festivalinde en iyi film ödülünü aldı. başrol oyuncuları türkan şoray, tarık akan, mine çayıroğlu.

Hiç yorum yok: