AMORAL.MLL.FI.

15 Eylül 2008 Pazartesi

BERDEL KURBANI KIZIN FİLM GİBİ HAYATI!..

BERDEL KURBANI KIZIN FİLM GİBİ HAYATI!..
6 yaşında Türkiye'ye geldi. 'Berdel' olarak 13 yaşında evlendirildi. Kocası öldürüldü. 15 yaşında ikinci evliliğini yaptı. O da terk edince 6 çocuğuyla ortada kaldı.
03 Aralık 2006 Pazar 00:05
6 yaşında Türkiye'ye geldi. 'Berdel' olarak 13 yaşında evlendirildi. Kocası öldürüldü. 15 yaşında ikinci evliliğini yaptı. O da terk edince
6 çocuğuyla ortada kaldı.
Rabia Gezici'nin öyküsü, okuyan herkesin içini acıtacak cinsten. Filistin'in kan ve barut kokan topraklarında başlayan bu 'hayata tutunma' mücadelesi, büyük bir sefaletle devam ediyor. Filistin'deki çatışma ortamından babası ve bir erkek kardeşiyle kaçarak Türkiye'ye gelen Rabia, berdel olarak evlendirilmekten, kan davasında eşini kaybetmeye, ikinci eşi tarafından terk edilmeye kadar uzanan yolda, şimdi 6 çocuğuyla birlikte Malatya'da yaşamaya çalışıyor.

AĞABEYİNE KARŞI BERDEL
Talihsiz kadının, hayatı tıpkı bir Türk filmini andırıyor. 6 yaşında iken babası ve erkek kardeşiyle Filistin'den ölümden kaçarak, Van'a yerleşti. Akranları evcilik oynarken, daha 13 yaşındayken, ağabeyisi Cemal'in evlendiği kıza 'berdel' olarak, karşı aileden yaşça çok büyük olan Mustafa ile evlendirildi. Oysa babası, aileden geriye kalan annesi ve ablasını da Türkiye'ye getirerek insanca ve korkusuzca bir yaşam sürmeyi planlıyordu.

15 YAŞINDA İKİNCİ EVLİLİK
Evliliğin ne olduğunu anlamaya çalışırken, ailedeki kan davası nedeniyle, evliliğinin üçüncü ayında kocası öldürüldü. Yine gurbet görünmüştü. Babası Rabia'yı ve ağabeyisini alarak Malatya'ya getirdi. Talihsiz kız 15 yaşında orada ikinci evliliğini yaptı. Oysa o küçücük aklıyla Türkiye'ye dair büyük hayalleri vardı.

KARDEŞİ ŞEHİT DÜŞTÜ
Gezici, Malatya'da ikinci evliliğini sürdürdüğünde, beraber savaştan kaçtığı kardeşi Cemal Gezer, Tunceli Ovacık'ta askerlik yaparken teröristlerle girdiği çatışmada şehit oldu. Talihsiz kız, daha kardeş acısını unutamadan, geçtiğimiz yıl da babası Muhammed Gezer'i kaybetti.

KOCASI EVİ TERK ETTİ
Rabia, eşi Kasım Gezici, çocukları Emrah (12), Ömer (11), Barış (9), Zeynep (7), Zehra (5) ve Efecan (1) ile Çilesiz Mahallesi'ndeki evinde yoksulluk ve her an evden çıkarılma korkusuyla Çileli bir hayat geçirerek hayata tutunmaya çalışıyordu. Ancak kocası işin kolayını bulup, yokluğu içine sindiremediği için evi terk etti.

MUM IŞIĞINDA DERS
Ailenin okula giden üç çocuğu Emrah (12), Ömer (11) ve Barış (9) evlerinde uzun süredir kesik olan elektrikten dolayı mum ışığında ders çalışıyor. Elektrik ve sularının borç nedeniyle kesik olduğunu belirten Rabia Gezici, çocukların temizliğini dahi yapamadığını, kirasını ödeyemediği için harabe durumunda olan evden de çıkarılmak istendiğini söylüyor.

ZEYNEP OKUMAK İSTİYOR
Bahtsız kadın, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurdu. Ailenin 7 yaşındaki kızı Zeynep Gezici, okula gönderilemediğini ve okumak istediğini söylüyor. Okula giden ağabeyleriyle ders çalışan Zeynep, okula gideceği ve arkadaşlarıyla oynayacağı günü de dört gözle bekliyor.

Berdel nedir?
Daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da görülen bu adet, normal insanın kabulleneceği türden bir olay değil. Berdel evlenecek iki taraftaki iki erkeğin birbirlerinin kız kardeşlerini rızaları olsa da olmasa da kendilerine eş olarak seçmeleri olarak tanımlanıyor.

Hiç yorum yok: